České dráhy zvýšily tržby. Vlakem se jezdí míň, ale dál

Ekonomika Ekonomika
31. 1. 2011 10:17
Tržby za loňský rok činí 5,9 miliardy korun, oznámily České dráhy.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní České dráhy oznámily, že se jim podařilo zvýšit tržby z prodeje jízdenek. V loňském roce utržily bezmála šest miliard korun, přesně o 169,5 milionu více než rok předtím.

Dráhy uvádějí, že za růstem tržeb stojí především fakt, že si cestující kupovali jízdenky na delší vzdálenosti než v předchozím období. Jezdili méně často, ale ujeli přitom více kilometrů.

Počet cest vlakem se meziročně snížil o 0,1 procenta, tržby stouply o tři procenta.

České dráhy čeká ale v letošním roce ještě tvrdší boj o cestující. Společnost Regiojet podnikatele Radima Jančury ohlásila, že spustí první rychlíkový spoj na trati Praha - Ostrava, na tutéž traťse chtějí pustit i další firmy.

Státní železnice reagovala tím, že na tuto páteřní linku celého dopravního systému stáhla své nejlepší soupravy, pendolina. Kromě toho minulý týden představila modernizované vlaky EuroCity a InterCity (viz galerie).

České dráhy také pokračují ve spolupráci s obchodním řetězcem Lidl. V jeho prodejnách nabízí ke koupi poukázku na zlevněnou In-kartu se slevou IN 25 za 419 Kč. Lidé díky ní mohou cestovat vlakem po celý rok o čtvrtinu levněji. Akci pro letošní rok spustí v Lidlu od 3. února.

 

Právě se děje

Další zprávy