České dráhy lákají na léto. Po letech zlevňují

Ekonomika Ekonomika
4. 6. 2009 16:10
Představily takzvanou protikrizovou nabídku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - České dráhy (ČD) chtějí v létě nalákat do vlaků více cestujících. Zlevní většinu jízdenek.

Na tiskové konferenci ve čtvrtek představila společnost takzvanou protikrizovou nabídku. V rámci té se vrátí o prázdninách k loňským tarifům a sníží cenu síťových jízdenek v krajích.

Ke snížení cen sáhly dráhy po letech zdražování.

Levnější jízdenky mají v první řadě naplnit ztrátové krajské vlaky, na které krajům letos vůbec poprvé přispěje stát mimořádně částkou 3,2 miliardy korun.

"Když nemají lidé na zahraniční dovolenou, umožníme jim levněji cestovat doma," uvedl vedoucí oddělení cenotvorby Tomáš Čech. Dráhy tak podle něj posílí svou pozici na trhu a pomůžou podnikatelům v krajích.

Ceny jako loni

Od 21. června do 22. září se cena vnitrostátních jízdenek mezi konkrétními stanicemi sníží na loňskou cenu, která byla o dvě koruny nižší.

Víkendová skupinová jízdenka SONE+ bude platit i ve všední den a síťová krajská jízdenka RegioNet zlevní ze 150 korun na 99 korun.

Změny tarifu mají platit od 21. června. Kromě toho se od 14. června mírně změní jízdní řády. ČD zavedou například nový spoj na sever Moravy a do Slezska. Páteční posilové pendolino z Prahy bude nově zajíždět až do Třince, dosud jezdí nejdále do Bohumína.

Vlaky Českých drah loni přepravily 175,2 milionu cestujících, což je o téměř sedm milionů méně než v roce 2007. Největší úbytek připadá právě na regionální vlaky. Loni v prosinci dráhy většinu jízdenek zdražily.

 

Právě se děje

Další zprávy