České dálniční známky skončily v Číně. Jako samolepky

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 2. 2010 16:55
Dodavatel Státní tiskárny cenin prodal nevyužitý materiál na dálniční známky do Číny
Původně podklad pro dálniční známky posloužil k výrobě samolepek v Číně.
Původně podklad pro dálniční známky posloužil k výrobě samolepek v Číně. | Foto: Veronika Skálová

Santiago, Praha - Česká rodačka Mirka Novotná, žijící už pět let v Chile, nevěřila svým očím. Na čínských samolepkách, které na tržišti v městě Curicó koupila dětem, objevila na zadní straně nápis Dálniční kupony Česká republika.

"Koupila jsem dětem na tržnici arch samolepek vyrobených v Číně. Nijak zvlášť jsem ho neprohlížela a dala jim ho doma na hraní. Když děti několik obrázků slouply, objevila se část písmen, která dávala dohromady český nápis," popisuje Novotná své překvapení.

Jak to, že Číňané tisknou samolepky na papír, na kterém se v Česku objevuje cenina? 

Na začátku příběhu byla mazaná obchodní taktika, která se však vůbec nelíbí Státní tiskárně cenin.

Český podnikatel, který dodává tiskárně papír pro tisk dálničních známek, se potřeboval zbavit nadbytečných zásob. V letošním roce se totiž změnila jejich podoba a s ní i barva silikonového papíru, z něhož si řidiči pak známky odlupují.

Podnikatel měl ve skladu zásoby z minulých let a v Česku by archy potištěné nápisy "Dálniční kupony Česká republika" prodal jen těžko. Do Číny to šlo.

Teď se kvůli tomuto postupu "zlobí" Státní tiskárna cenin. "Silikonová podložka je dodatečně potištěna kvůli bezpečnosti dálničních nálepek. Pro případné padělatele představuje problém se zajištěním vhodného materiálu," vysvětluje existenci nápisu na podkladovém papíru generální ředitel tiskárny Richard Bulíček.

"Nesouhlasíme s tím, aby silikonová podložka - i po ukončení dodávek - byla použita na dodávky jiným zákazníkům," upozorňuje.

Na to, že papír, určený původně jako poklad pro dálniční známky v Česku, skončil u čínského zákazníka a posloužil pro výrobu samolepek pro děti, by nejspíš tiskárna ani nepřišla.

Nebýt toho, že se čínské samolepky dostaly na trh v jihoamerickém Chile.

Tehdy do hry vstoupila shoda náhod. V Curicó si je koupil někdo, komu nápis na zadní straně připomněl rodnou češtinu - zmíněná Mirka Novotná. Od ní se informace dostala do Prahy.

Generální ředitel Státní tiskárny cenin na první pohled poznal, o jaký papír se jedná. "Tento silikonový papír byl použit při dodávkách dálničních známek pro roky 2008 a 2009. Pro dálniční nálepky na rok 2010 se změnila barevnost, a nový podklad už vypadá jinak," určil okamžitě Bulíček.

Tiskárna teď důrazně upozorní podnikatele, že přebytky materiálu na výrobu cenin nesmí prodávat dalším klientům.

 

Právě se děje

Další zprávy