Česká spořitelna vydělala o 6,8 % méně než před rokem

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 7. 2010 9:18
Největší česká banka i její rakouská matka zveřejnily pololetní výsledky.
Spořitelně v prvním pololetí klesl čistý i provozní zisk.
Spořitelně v prvním pololetí klesl čistý i provozní zisk. | Foto: Česká spořitelna

Praha, Vídeň - Pokles čistého i provozního zisku ve srovnání s loňským rokem pocítila v letošním prvním pololetí Česká spořitelna.

Banka, která spravuje peníze největšího množství Čechů, vykázala za prvních šest měsíců roku čistý zisk 5,88 miliardy korun, což je o 6,8 procenta méně než před rokem. Provozní zisk klesl o 3 procenta na 12,98 miliard korun.

"Naše výnosy byly v meziročním srovnání negativně ovlivněny dvěma očekávanými vlivy.  Zaprvé, výsledek obchodování, který v uplynulém roce dramaticky vzrostl, se v roce 2010 vrátil na obvyklou úroveň. Za druhé, do výsledků se promítnul také nárůst rezerv na úvěry," uvedl ke zprávě o výsledcích Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny.

Zároveň ale upozornil, že se zvýšil počet transakcí i objem vkladů. Ten vzrostl o 6,7 procenta na 705,8 miliardy korun.

Bance poklesl především hlavní zdroj příjmů, tedy čistý úrokový výnos, který se v meziročním srovnání snížil o tři procenta na 15,1 miliardy korun, ale také čisté příjmy z poplatků a provizí. Ty poklesly o 8,6 procenta na necelých 6 miliard korun.

Kvůli nepříznivé hospodářské situaci klesl meziročně objem klientských úvěrů o 1,1 procenta. Dál se zhoršovala kvalita úvěrového portfolia České spořitelny, celková výše rezerv a opravných položek k úvěrům a pohledávkám vzrostla meziročně o více než 39 procent na 5,33 miliardy korun.

Zisk klesl i mateřské Erste

Pokles čistého zisku o více než 4 procenta oznámila rakouská Erste Bank, která Českou spořitelnu vlastní.

Ta za prvních šest měsíců letošního roku vydělala 471,9 milionů eur. Provozní zisk však dále rostl, ve srovnání s prvním pololetím roku 2009 o 12,1 procenta, a dosáhl 1,99 miliard eur.

"Erste Group pokračovala v úspěšném vývoji ze začátku roku 2010. Velkou oporou nám přitom byla vynikající hodnota provozního zisku, která byla i ve druhém čtvrtletí vyšší než jedna miliarda eur, pokračující stabilizace rizikových nákladů a postupné zlepšování fundamentálních hospodářských ukazatelů ve střední a východní Evropě," uvedl ve zprávě o výsledcích předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

 

Právě se děje

Další zprávy