Česká pošta vydělá 250 milionů, pětkrát víc než čekala

Karel Toman
24. 1. 2011 10:59
Podnik posílil na trhu s balíky a podepsal výhodnější smlouvy s dodavateli
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká pošta výrazně překročí plánovaný hospodářský výsledek pro rok 2010 stanovený původně na 50 milionů korun.

"Třebaže auditovaná finanční závěrka potvrdí finální údaj až v březnu, už nyní je jasné že zisk státního podniku se bude pohybovat v intervalu 250-280 milionů korun," uvedla dnes mluvčí podniku Marta Selicharová.

Oproti roku 2009, kdy Česká pošta po očištění od mimořádných vlivů skončila se ziskem 126 milionů korun, tak vloni podnik dosáhl dvakrát lepšího výsledku hospodaření.

Pošta vloni sepsala výhodnější smlouvy

Podle Pošty za to mohou hlavně úspory související s přípravou podniku na liberalizaci poštovního trhu.

"Výrazného překročení plánovaného zisku jsme dosáhli jednak zvýšením obchodních aktivit, kdy jsme v druhé polovině roku začali například významně posilovat na balíkovém trhu, jednak se nám podařilo podstatně snížit náklady ve všech oblastech, které nesouvisejí s rozvojovými aktivitami podniku", říká generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá.

Od dubna loňského roku prošla revizí řada dodavatelských smluv, nová výběrová řízení tak vedla k celkovým úsporám ve výši desítek milionů korun. V říjnu například Pošta podepsala dohodu o dodávkách plynu s ČEZem za 350 milionů, přičemž ČEZ tehdy nabízel o pět procent levnější dodávky než RWE, která se naopak chystala o pět procent zdražit. I zde šly tedy úspory Pošty do milionů.

Úspory se projeví i v příštím roce

"Na první pohled bylo zjevné, že podmínky mnoha smluv už neodpovídají současným cenám na trhu. Výběrová řízení jsme tedy vypisovali pouze v případech, kdy bylo jisté, že pro podnik získáme ceny výhodnější. Výsledky nových výběrových řízení naše úvahy potvrdily a ovlivnily tak nejenom hospodaření v tomto roce, ale pozitivně se samozřejmě projeví i v následujícím období," dodala generální ředitelka Hrdá.

Pošta podle mluvčí Selicharové také začala s optimalizací své logistiky, posilovala infrastrukturu telekomunikačních a informačních technologií a investovala do provozních technologií.

 

 

Právě se děje

Další zprávy