Česká pojišťovna se zbavuje všech budov

Hana Vorlíčková, Adam Junek
4. 5. 2007 17:30
Petr Kellner si nad realitami udrží vládu
Sídlo České pojišťovny v Praze.
Sídlo České pojišťovny v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká pojišťovna prodává všechny své nemovitosti. Podle expertů půjde o realitní obchod roku. Celková cena domů totiž může dosáhnout několika miliard korun.

"V současné době vlastníme zhruba sedmdesát nemovitostí. Asi u padesátky z nich již probíhají závazná jednání o prodeji. Všechny nemovitosti by měly být prodány ještě v letošním roce," říká Václav Bálek, mluvčí pojišťovny.

Nového majitele tak bude mít i historické sídlo pojišťovny ve Spálené ulici v centru Prahy.

O prodeji nemovitostí společnost rozhodla již před několika měsíci. Tedy ještě v době, kdy skupina PPF, kterou ovládá miliardář Petr Kellner, hledala pro pojišťovnu silného investora. Před několika dny ale skupina již oznámila, že se pojišťovna spojí s italským obrem Generali.

Do společného podniku oba partneři vloží své pojišťovací aktivity ve střední a východní Evropě. Kellner za přepuštění majority v novém podniku vyinkasuje 1,1 miliardy eur. Podle informací deníku Aktuálně.cz navíc plánuje nakonec prodat Italům pojišťovnu celou.

Aktuální fotografie multimiliardáře Petra Kellnera, hlavního akcionáře PPF Group, jak ji firma prezentuje ve výroční zprávě
Aktuální fotografie multimiliardáře Petra Kellnera, hlavního akcionáře PPF Group, jak ji firma prezentuje ve výroční zprávě | Foto: PPF Group

ČTĚTE VÍCE:
Kellner má plán na prodej celé pojišťovny
Vítězem boje o ČP je italská Generali

Pro klienty České pojišťovny se ale podle Bálka nic nemění. "Naši zákazníci budou i nadále chodit tam, kam byli v minulosti zvyklí. Ve většině nemovitostí totiž zůstaneme v nájmu," říká.

A kdo je kupcem? Mimo jiné sám boháč Petr Kellner.

Ne, že by si budovy od pojišťovny kupovala jeho PPF Group. Ale jiná společnost napojená na miliardáře.

Podle informací deníku Aktuálně.cz, které potvrdil zdroj z Kellnerovy blízkosti, jde o investiční společnost PPF Investments sídlící ve Velké Británii. Ta je na skupině PPF nezávislá a je propojena jen osobou Petra Kellnera.

Další nemovitosti nakupují menší soukromé firmy či jednotlivci.

To, že prodej domů České pojišťovny aspiruje na realitní obchod roku, potvrzují i čísla z trhu. Zájem o komerční nemovitosti v Česku totiž stále roste. V uplynulém roce tu investoři nakoupili reality za více než 1,3 miliardy eur (asi 37 miliard korun). To představuje asi 45 procentní růst. Největší zájem je přitom o kanceláře.

Pojišťovna za loňský rok vykázala historicky rekordní zisk ve výši 8,3 miliardy korun. Na zisku se podepsaly například prodeje eBanky a podílu ve stavební spořitelně Modrá pyramida, eBanku koupila Raiffeisenbank, Modrou pyramidu nyní ovládá francouzská skupina Société Générale.

 

Právě se děje

Další zprávy