Česká IKEA preventivně stahuje výrobky z mletého masa

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
1. 3. 2013 14:34
Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy
Foto: Reuters

Praha - Nábytkářský řetězec IKEA v České republice z preventivních důvodů zastavuje prodej výrobků z mletého vepřového a hovězího masa.

Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy. Společnost to uvedla v tiskové zprávě s tím, že jde i o potraviny od českých výrobců.

„Pro IKEA je nesmírně důležité, aby naši zákazníci mohli věřit produktovým specifikacím našich výrobků. Vzniklou situaci bereme velice vážně. Přítomnost jakékoliv suroviny, která není uvedena v receptuře nebo produktové specifikaci, je pro nás naprosto nepřijatelná," stojí ve zprávě.

IKEA tak reaguje na poslední případ, kdy Státní veterinární správa nalezla nedeklarované koňské maso v masových kuličkách, určených pro švédský nábytkářský řetězec.

Masové kuličky začala IKEA stahovat z nabídky v pondělí. Reagovala tak na upozornění českých úřadů, které ve výrobku zjistily přítomnost koňského masa místo deklarovaného hovězího a vepřového. Firma stáhla masové kuličky z nabídky jídel ve svých obchodech v Evropě a také v některých zemích Asie a Karibiku.

Ve středu se řetězec rozhodl stáhnout z nabídky jídel v některých zemích také vídeňské párky. Ukázalo se, že i v nich jsou stopy koňské DNA, i když asi v mnohem menším objemu, než byl zjištěn v masových kuličkách. Opatření se podle informací agentury AP týká Francie, Velké Británie, Španělska, Irska a Portugalska.

 

Právě se děje

Další zprávy