Česká ekonomika na tom byla loni hůř, než se myslelo

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 3. 2009 9:30
Statistici upřesnili data, jak ekonomika rostla. HDP byl o 0,4 procenta pomalejší, než se čekalo
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

* Růst ekonomiky v roce 2008 byl nakonec nejpomalejší za posledních 6 let. * Ekonomiku zpomaluje finanční krize, už loni se propadala rychleji, než analytici původně odhadovali * Letos analytici odhadují pokles HDP kolem dvou procent

Praha - Česká ekonomika loni vzrostla jen o 3,1 procenta. Je to o 0,4 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad z poloviny února. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Růst ekonomiky v roce 2008 tak byl nakonec nejpomalejší za posledních šest let.

V posledním čtvrtletí růst HDP dosáhl meziročně 0,7 procenta, původně se přitom čekal jednoprocentní růst. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,9 procenta.

ČSÚ zároveň upřesnil růst HDP ve druhém čtvrtletí roku 2008 z původních 4,6 na rovná čtyři procenta. U třetího čtvrtletí data upravil z 4,2 na 2,9 procenta.

"Hluboké globální změny, vyvolané finanční krizí, vyústily v posledním loňském čtvrtletí ve výrazně odlišný vývoj domácí ekonomiky ve srovnání s ukazateli za předchozí část roku," uvádí ČSÚ a dodává, že zároveň byly ukazatele tvorby a užití HDP v meziročním a mezičtvrtletím srovnání ovlivněny vysokou srovnávací základnou. Na zpomalení české ekonomiky se podílel rovněž nižší počet pracovních dní (o čtyři pracovní dny více ve třetím a o dva pracovní dny méně ve čtvrtém čtvrtletí).

To vše se podle úřadu projevilo v nezanedbatelných rozdílech sezónně očištěných a neočištěných ukazatelů.

Brzdou byl zahraniční obchod

Nové údaje naznačují, že česká ekonomika značně přibrzdila už ve třetím čtvrtletí. Ve čtvrtém kvartálu bylo zpomalení ještě výraznější.

"Ekonomiku nad hladinou recese držela spotřeba domácností - především nákup potravin, telekomunikačních služeb, aut a pohonných hmot. Vliv nastupující recese v zahraniční se podepsal na negativních příspěvku zahraniční ho obchodu a také průmyslové výroby. Ty až doposud byly tahounem růstu české ekonomiky," vysvětlila analytička Raiffeisenbank Helena Horská

Letos se čeká pokles kolem dvou procent

Podle odhadů České národní banky, ministerstva financí i analytiků bude kvůli finanční krizi ekonomika zpomalovat. Centrální banka letos očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,3 procenta. Podle ministerstva financí letos HDP poroste o 1,4 procenta.

Analytička Horská i ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek shodně odhadují, že letos by mohl HDP poklesnout přibližně o dvě procenta.

"V prvním letošním kvartálu nastane nejhlubší propad ekonomiky, záporná čísla v meziročním srovnání ale uvidíme i ve druhém a třetím čtvrtletí," dodává Sobíšek.

Pletli se i politici

Stejně, jako odhadovali špatně růst hospodářství ekonomové, pletli se i politici. Loni v říjnu už v USA padaly banky a první otřesy prožívala i Evropa. Tuzemští politici přesto hýřili optimismem a až na výjimky pozitivními předpověďmi. (více o tom též ve článku zde)

Projděte si v grafickém přehledu, jak měla současná situace podle tuzemských politických i ekonomických špiček vypadat.

 

Právě se děje

Další zprávy