Češi zaplatí za svůj dluh kvůli Řecku o pět miliard víc

Karel Toman
9. 5. 2010 14:14
Na základě vývoje v posledním týdnu to předpovídá ministr financí Eduard Janota
Foto: Jan Langer

Praha - Potíže Řecka prodraží splácení dluhu také České republice. Jen letos můžeme kvůli rostoucím přirážkám, které si za naše dluhopisy účtují nervózní investoři, zaplatit až o pět miliard víc, než ministerstvo financí původně plánovalo.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Eduard Janota.

"Očekávám problémy s růstem výnosů na profinancování dluhu a budeme se s tím potýkat celý letošní rok," řekl Janota.

Dluhopisy podražily o 0,4 % za poslední týden

"Za posledních sedm dnů se výnosová křivka zvýšila o 0,4 procentního bodu. Teoreticky, kdyby se situace nezměnila, tak to bude letos znamenat dopad do rozpočtu ve výši čtyř až pěti miliard korun," uvedl dále ministr.

Řecku totiž navzdory schválené mezinárodní pomoci stále hrozí bankrot a tím i rozšíření dluhové krize dál do Evropy - hlavně do Portugalska a Španělska. Trhy s dluhopisy jsou proto velmi nejisté a úroky z nich rostou skoro po celém světě. To prodražuje obsluhu dluhu i Česku.

Ministerstvo financí tak podle Janoty v současné době zvažuje, zda nyní vydat nové dluhopisy. Ministerstvo přitom již delší dobu plánuje emisi dluhopisů v eurech a Janota nedávno připustil, že emisi odloží, čímž by se vydání takzvaných eurobondů velmi pravděpodobně odsunulo až na termín po volbách.

"Naštěstí jsme v situaci, že splátka naší jistiny části dluhu je až na konci října," dodal ministr.

Již dříve Janota uvedl, že Česká republika nemusí v současné situaci za každou cenu nabízet na trhu státní dluhopisy v eurech. "Dokud nebude mít ministerstvo financí jistotu o úspěšnosti emise, tak ji může klidně odložit," uvedl již dříve Janota.

Aby udržel závazek Evropské komisi a udržel pro letošek plánovaný deficit ve výši 5,3 procenta HDP, navrhl ministr dodatečná úsporná opatření ve výši až 16 miliard korun. Nebudou například proplaceny vázané výdaje ministerstev ve výši šest miliard korun, sníží se i výdaje z privatizačního účtu o osm miliard korun.

Příští rok podle něj musí snižování schodku pokračovat. A to jak zvyšováním daní, tak škrty ve výdajích. 

"Navrhnu vějíř opatření, z kterých bude možné vycházet při tvorbě rozpočtu. Cílem je udržet deficit veřejných rozpočtů na plánovaných 4,8 procenta HDP. Minimálně o kolik se zvýší daně, o tolik se musí snížit výdaje. Rozpočet bude muset vylepšit deficit o 40 až 45 miliard korun," uvedl Janota.

Za tři roky se Česko zadluží o 900 miliard

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března 2010 zvýšil o téměř 39 miliard korun na 1,217 bilionu korun.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard korun, v roce 2011 téměř 306 miliard a v roce 2012 téměř 313 miliard korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010.

Podle ekonomů tak řecká dluhová krize výrazně zvýšila potřebu reforem českých veřejných financí.

"Vlády na to podle mně budou muset reagovat. Jestli před pár týdny většina z nich říkala: 'vypadá to, že bychom mohli začít konsolidovat veřejné finance, ale nebudeme a raději počkáme několik let', pak si myslím, že trh jasně ukázal, že to je velice nebezpečná strategie," řekl před časem pro Aktuálně.cz analytik společnosti Deloitte a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

"Konsolidace musí proběhnout mnohem rychleji. A to se nepochybně týká i nás," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy