Češi v nákupech nábytku trhají rekordy

mič
29. 8. 2007 7:00
Utrácejí za něj desítky miliard. Přibude obchodů
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi po rekordním pořizování nových bytů a domů nyní nakupují i nejvíce nábytku v historii. Minulý rok byl pro obchodníky a výrobce nábytku v zemi velmi úspěšný. Hlásí vysoké tržby a mnozí hodlají dál expandovat.

Největší prodejce nábytku v zemi, švédská Ikea, za zboží ve svých čtyřech tuzemských prodejnách utržila v právě končícím finančním roce zhruba 5,4 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních údajů, které zástupci společnosti sdělili novinářům.

Růsty v desítkách procent

"Je to číslo předběžné, protože do konce našeho finančního roku na konci srpna ještě pár dní zbývá," upřesnil obchodní ředitel Ikea Andrew North.

Ve finančním roce 2006 Ikea utržila 4,8 miliardy.

"Nárůst je tak zhruba 17 procent," dodal North.

Ještě výrazněji rostla rakouská Kika Nábytek. Ta za minulý finanční rok, který uzavřela v březnu, prodala zboží za 1,2 miliardy korun. To je téměř dvakrát víc než o rok dříve. Kika zároveň výrazně snížila ztrátu z předloňských 128 milionů na 10 milionů korun.

Za vyššími tržbami, ale také za celkovým prodělkem jsou z velké části náklady na otevření druhého obchodu Kika v pražských Letňanech a příprava další expanze. Letos plánuje otevřít další dvě prodejny, v Plzni a v Brně.

Expandovat plánuje i Ikea, ovšem v delším časovém horizontu.  "Do roku 2017 chceme zdvojnásobit počet svých obchodních domů v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, v následujícím hospodářském roce ale žádný nový obchodní dům na tuzemském trhu neotevřeme," říká North.

Ikea v září jen zahájí rekonstrukci svého obchodního domu v Brně a zvýší jeho prodejní plochu na 25 z 12 tisíc metrů čtverečních.

Majitel IKEA, Ingvar Kamprad, může být s českými obchody spokojený.
Majitel IKEA, Ingvar Kamprad, může být s českými obchody spokojený. | Foto: www.ikea.com

Mezi největší obchodníky patří také další dvě sítě, které jsou co do tržeb stále větší než Kika, dohromady ale menší než Ikea. Je to Asko nábytek, jehož devět českých prodejen loni utržilo podle odhadu společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod 1,9 miliardy korun. Dalších 1,5 miliardy, tedy o sto milionů více než před rokem, nechali zákazníci u pokladen čtyř obchodů Sconto nábytek.

Dohromady si čtyřka uvedených prodejců nábytku v Česku loni v tržbách polepšila o více než deset procent na deset miliard. O rok dříve utržily uvedené obchody necelých 8,5 miliardy.

Trend se nezastaví

A letos se čeká další zvýšení. Čeká ho jednička trhu i další hráči.

"S významným růstem prodejů přibližně 40 procent počítáme i letos," uvádí například výroční zpráva Kika Nábytek.

Trh s nábytkem je relativně roztříštěný a působí na něm velké množství prodejců i výrobců. Velké obchody jsou zatím koncentrovány jen ve větších městech a mnozí do nich mají hodně daleko. Proto je na českém trhu stále dost místa i pro menší regionální hráče.

U všech obchodníků, včetně středních a menších, Češi loni za nábytek utratili desítky miliard korun. Obchodníkům nahrává dobrá kondice ekonomiky a rostoucí příjmy lidí.

Podle údajů Českého statistického úřadu rostou v poslední době celkové tržby obchodníků právě z velké části i díky útratám za vybavení domácností.

Foto: Aktuálně.cz
Češi rekordně utrácejí. Hlavně za domácnost

Lidé si totiž vybavují byty a domy, jejichž prodej je v posledních letech na rekordní úrovni. Touha lidí po lepším bydlení také nahrává do karet bankám a splátkovým společnostem.

Velké bankovní domy letos hlásily rekordní částky na hypotečních úvěrech. Průměrná hypotéka už přesáhla 1,7 milionu korun a výrazně se zvýšil i počet poskytnutých úvěrů.

SOUVISLOSTI:

Hypotéky hlásí rekord. Lidé se nikdy tolik nezadlužili - více ZDE

Máte hypotéku? Ročně zaplatíte tisíce navíc - více ZDE

Na menší výdaje spojené se zařízením domácnosti lidé často používají peníze splátkových firem. Například Multiservis, tuzemská dvojka trhu, ve svých pololetních výsledcích uvedla, že nejvíce si lidé půjčují na elektroniku a nábytek. Podobně jsou na tom i další splátkové firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy