Češi opět rekordně utráceli, hlavně za domácnost

Red eko
17. 8. 2007 9:12
Trřby táhnou zejména prodeje elektroniky a nábytku.
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Tržby v maloobchodě v červnu vzrostly meziročně o 6,4 procenta. V květnu se tržby zvýšily o 6,3 procenta. Oproti předchozímu měsíci tak vzrostly tržby obchodníků o 0,6 procenta.

Při tom za nepotravinářské zboží o více než osm procent. U potravin to byla necelá čtyři procenta.  Zatím rostly tržby v letošním roce rychleji než v prvních šesti měsících loňského roku, nicméně ve druhém čtvrtletí se růst zpomalil.

Na červnovému růstu se podílely zejména specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, stavebnin, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a jen o něco méně se na růstu podílely specializované prodejny ostatního nepotravinářského zboží.

Dnes to oznámil Český statistický úřad.

"Aktuální data ukazují, že spotřeba domácností nadále roste svižným tempem a měla by zůstat hybnou silou růstu HDP v letošním roce, říká David Marek, analytik Patria Finance.

" Lidé stále nakupují a výsledky maloobchodních tržeb potvrzují názor, že úrokové sazby České národní banky půjdou nahoru,"
doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Nicméně při nynější panice na finančních trzích podle něj dnešní číslo trhy zajímat nebude.

Elektronika kraluje tržbám za prodej i služby

Nejrychlejší růst tržeb zaznamenaly internetové obchody nebo zásilkové služby.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nejrychleji rostly ve druhém čtvrtletí tržby v činnostech spojených s výpočetní technikou, a to o 5,6 procent. Rostly jak tržby za software, tak za poradenství a zpracování dat.

Pokračuje vysoký růst tržeb za zprostředkování pracovních sil (o 21,4 procenta). Po roce poklesu vzrostly (o 10,5 procenta) také různé podnikatelské činnosti (fotografické, překladatelské, balicí a výstavnické činnosti).

Úklidové agentury vykázaly růst o 8,2, architektonické a inženýrské činnosti o 6,1 procenta. Reklamní činnosti jako jediné ze sledovaných odvětví poklesly o 2,2 procenta.

Celkem meziročně vzrostly tržby za služby o 4,6 procenta.

Sezónně očištěné tržby za ubytování a stravování se v červnu meziměsíčně snížily o 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy