Češi už nečekají vyšší platy, slevili víc jak Slováci

Tomáš Fránek
28. 7. 2009 14:00
Svoje mzdové nároky už snižují také Slováci a Maďaři
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Češi a Moravané už nečekají, že budou brát za práci tolik peněz jako v minulých letech.

Krize totiž ty, kteří si chtějí najít novou práci, naučila skromnosti. Mzdová očekávání lidí z Česka se podle analýzy společnosti Profesia snížily letos o 390 korun.

Je to obrat. V minulých letech uchazeči o práci očekávali stále vyšší platy.

Letos přišel obrat

Společnost Profesia provozuje pracovní portál v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. To, jaké platy lidé očekávají, firma vypočítává z několika tisíc životopisů. "Pro Českou republiku máme relevantní údaje od roku 2007. Tehdy lidé očekávali v průměru 16 510 Kč, nyní je to téměř dvacet tisíc korun," uvedl jednatel firmy Profesia Dalibor Jakuš.

Od ledna 2007 chtěli lidé v Česku brát stále vyšší mzdy, požadavky na výši platu se změnily na konci minulého roku. "K úplnému obratu došlo v lednu 2009, kdy se lidé byli ochotni vlivem krize spokojit v průměru se mzdou nižší o 338 Kč," uvedl Jakuš.

V prvním čtvrtletí se očekávání uchazečů o práci snížilo v průměru z 20 254 korun na necelých dvacet tisíc, ve druhém o dalších 50 korun.

Na Slovensku klesla očekávání vyššího platu až ve druhém čtvrtletí, ovšem pouze o čtyři eura na 756 eur (19 656 korun). Do té doby očekávání výrazně rostla.

Lidé v Maďarsku už snížili svá mzdová očekávání z maximálních 691 eur ve čtvrtém čtvrtletí 2008 na nynějších 571 eur (14 846 korun), tedy téměř o celou jednu pětinu. "Jde skutečně o reakci na krizi," uvedl Januš.

Podle prognózy ministerstva financí proti roku 2008 poroste letos a příštím roce objem mezd a platů výrazně pomaleji, a to o procento.


Snižování platů potvrzují i údaje statistiků.

Firmy nepřidávají

Měsíční platy zaměstnanců velkých průmyslových firem na Vysočině se v letošním prvním čtvrtletí meziročně tak snížily o dvě procenta na 20 749 korun hrubého.

Ve srovnání se stejným obdobím uplynulého roku si každý pracovník v průměru měsíčně pohoršil asi o 420 korun.V letošním prvním čtvrtletí se celkově průměrná mzda oproti stejnému období loni zvýšila o 534 korun na částku 22 941 korun.

"Průměrná mzda zaznamenává stagnaci v porovnání s trendy v předešlých letech," uvedla už dříve Katarína Smrčeková, manažerka v Poradenství pro řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy