Češi své ekonomice rekordně věří

Dušan Klimeš
27. 3. 2007 9:39
Praha - Indikátor důvěry v ekonomiku se v březnu dostal na historické maximum. V ekonomiku mají důvěru jak spotřebitelé, tak podnikatelé.
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů | Foto: Reuters

V lepší zítřky věří ale přece jenom o něco víc podnikatelé. Index důvěry této skupiny vzrostl o 1,1 bodu na 107,7 bodů, zatímco spotřebitelský index důvěry poskočil "jen" o 0,9 bodu na 106,9.

Tyto údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Statistikové při šetření zjistili, že spotřebitelé očekávají nejen zlepšení ekonomické situace, ale i vlastního finančního postavení.

Zároveň je méně podnikatelů, kteří se obávají zvýšení nezaměstnanosti.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V úhrnu zlepšení

Indikátory důvěry měří statistický úřad od roku 1996. Nejhorších čísel dosahovaly všechny indexy v březnu roku 1999, kdy jejich absolutní hodnota klesla dokonce pod 70 bodů.

Další zlepšení očekávají především respondenti z průmyslu a služeb. Naopak podnikatelé ve stavebnictví a obchodu očekávají mírný pokles ekonomické aktivity. To je ale částečně dáno vyššími čísly z předešlých měsíců.

Celkově ale ekonomickou situaci hodnotí podnikatelé jako dobrou nejen nyní, ale optimisticky se dívají i na další půlrok.

 

Právě se děje

Další zprávy