Češi stále podceňují malé dluhy. Často na to doplatí

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 8. 2010 12:21
Mnoho Čechů stále věří, že se vyhne placení pokut a dalších menších závazků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ignorovat dluhy se nevyplácí. Přestože by se většina z nás s touto větou pravděpodobně ztotožnila, najde se mnoho Čechů, kteří své pohledávky neplatí, a pak se nestačí divit, kam až se dlužná částka vyšplhala.

Například z obyčejné pokuty za jízdu na černo v MHD ve výši 800 korun, tak mohou dluhy narůst až na osmnáct tisíc.

Pokud totiž dojde až na exekuci, k samotné pokutě přibudou úroky z prodlení, soudní poplatky, poplatky za upomínky, náklady na advokáty a náklady na exekuci, varuje Mgr. Rostislav Kovář z internetové Poradny pro věřitele.

Nepřebírání pošty nic neřeší

Kovář rovněž varuje před vírou, že vše vyřeší nepřebírání pošty: „Dlužníci jsou v řadě případů přesvědčeni, že když si nepřeberou doporučený dopis, tak se soudnímu řízení vyhnou a tím pádem nebudou muset nic platit. Tento obecně rozšířený nešvar způsobuje dlužníkům řetězec vleklých problémů, přesto to vypadá, že jsou mnozí nepoučitelní."

Pokud si totiž doporučenou zásilku nevyzvednete, uplatní se tzv. fikce doručení, což znamená, že se zásilka po deseti dnech vrátí odesilateli a je z hlediska práva brána jako doručená. Vzhledem k tomu, že nikdo nemá povinnost zasílat jakékoliv upomínky, může následovat až návštěva exekutora.

Pozor! I malé dluhy se (už) vymáhají

Spoléháte se na to, že Váš dluh nestojí za vymáhání? Chyba lávky. Trend posledních let směřuje k systematickému vymáhání dluhů bez ohledu na jejich výši. „Stále častěji se v naší Poradně věřitele setkáváme s případy, kdy lidem či firmám stojí za to vymáhat i poměrně malé dlužné částky v řádu od několika set do pár tisícovek. Je zde totiž větší pravděpodobnost, že dlužnou částku nakonec získáte," vysvětluje Kovář.

Jediným řešení je platit včas a komunikovat s věřitelem

Jedinou skutečně zaručenou metodou je zaplatit své závazky ve stanovené lhůtě. Pokud se Vám to, ale z jakéhokoliv důvodu nepovede, neznamená to, že Vás čeká rovnou exekuce. Je však třeba s věřitelem, případně exekutorem komunikovat. Pokud si nemůžete dovolit zaplatit celou dlužnou částku, pokuste si dohodnout splátkový kalendář nebo pošlete alespoň část dluhu, radí Kovář.

 

Právě se děje

Další zprávy