Češi si za plat koupí méně, vyšší mzdy zničila inflace

Petr Kučera Petr Kučera
11. 3. 2013 9:20
Průměrná mzda sice vloni stoupla na 25 101 korun, po započtení inflace ale klesla
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Průměrná mzda v České republice v roce 2012 reálně klesla o 0,6 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

V porovnání s rokem 2011 sice vloni průměrná mzda nominálně vzrostla o 2,7 procenta na 25 101 korun měsíčně, ale růst spotřebitelských cen (inflace) byl ještě vyšší a dosáhl 3,3 procenta. Ve skutečnosti tak lidem zůstalo méně peněz než před rokem.

Průměrná hrubá měsíční mzda zahrnuje i příplatky za přesčas, odměny či náhradu mzdy. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr.

Medián mezd, tedy hodnota "prostředního zaměstnance", podle předběžných údajů vzrostl na 22 247 korun, tedy meziročně o 1,8 procenta (v nominálním vyjádření bez započtení inflace).

"Podstatně vyšší růst průměrné mzdy ve srovnání s nárůstem mzdy prostředního zaměstnance (mediánu) ukazuje na nárůst extrémních výdělků," říká Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce Českého statistického úřadu.

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení. To znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Zjednodušeně řečeno tak ukazuje "skutečný průměr", nezvýšený extrémně vysokými (nebo extrémně nízkými) méně častými hodnotami.

U mužů činil mzdový medián za loňský rok 23 865 korun, u žen 20 271 korun.

"Jen málokomu tak loni vzrostl plat o tolik, aby překonal více než tříprocentní inflaci. Těmi šťastnými byli jen pracovníci na vybraných  pozicích několika málo odvětví. Podle průzkumu PwC PayWell loni nejvíce přidávali dovozci automobilů, farmaceutické společnosti a IT firmy. Tříprocentní hranici růstu mezd překonali ještě zaměstnanci bank. Naopak nejméně se přidávalo v maloobchodu a dopravě," říká Libor Stodola z poradenské společnosti PwC Česká republika.

V posledním čtvrtletí mzdy rostly

V samotném čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla nominální průměrná mzda meziročně o 3,7 procenta na 27 170 korun. Po započtení inflace (2,8 procenta) stoupla reálně jen o 0,9 procenta oproti stejnému období roku 2011.

"Důvodem nárůstu v posledním čtvrtletí je nikoliv zlepšující se situace firem, ale spíše změna daňové legislativy. Ta přinesla přesun výplaty mimořádných odměn z prvních měsíců letošního roku ještě do loňského roku. To se pak projeví i ve statistice za první čtvrtletí letošního roku," domnívá se Jiří Šímek, analytik společnosti Citfin.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda v posledním čtvrtletí zvýšila nominálně o 4,2 %, reálně o 1,4 %, v nepodnikatelské sféře se zvýšila nominálně o 1,3 %, reálně se snížila o 1,5 %.

Medián mezd dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 22 446 korun, oproti stejnému období předchozího roku vzrostl o 1,9 procenta. Medián u mužů činil 24 577 korun, u žen 20 035 korun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak najít práci?

 

Právě se děje

Další zprávy