Češi kvůli protestům nestojí o dovolenou v Tunisku

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
24. 1. 2011 17:00
Cestovní kanceláře prodávají zájezdy first minute - zájem o Tunisko klesl o polovinu
Protesty v Tunisku rozháněla policie slzným plynem.
Protesty v Tunisku rozháněla policie slzným plynem. | Foto: Reuters

Praha - Protivládní protesty v Tunisku snížily zájem o tuto zemi u českých turistů až o polovinu. Zjistila to ČTK při své anketě mezi cestovními kancelářemi.

Tunisko přitom patří mezi nejoblíbenější letní destinace. A v současné době vrcholí nabídky cestovních kanceláří "fist minute".

"Je zřejmé, že lidé, kteří právě teď plánují dovolenou na léto, dávají přednost jiným zemím," uvedl obchodní ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Jan Koláčný. Zájem o zájezdy do Tuniska podle něj výrazně klesá už od poloviny ledna.

Jak upozornil Michal Tůma z internetové agentury Invia, pokud by se lidé zájezdů do Tuniska nepřestali delší dobu obávat, řada cestovních kanceláří by mohla mít značné potíže.

"Tunisko patří mezi pět zemí, do nichž prodáme nejvíce zájezdů, což ročně představuje tisíce dovolených," uvedl Tůma.

Pro České turisty bylo Tunisko nejatraktivnější v roce 2006, kdy zemi navštívilo bezmála 155 000 Čechů. Od té doby počet českých turistů klesá. Vloni tuto severoafrickou zemi podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur navštívilo přibližně 70 000 Čechů a celkově bylo Tunisko třináctou nejnavštěvovanější zahraniční destinací.

Protesty v zemi trvají už déle než měsíc. Původně propukly kvůli vysoké nezaměstnanosti, korupci a cenzuře, v půli ledna ze země uprchl autoritářský prezident Zín Abidín bin Alí. Nyní demonstranti požadují demisi ministrů, kteří patřili k přívržencům uprchlého prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy