Češi jedí stále více šneků, nejraději mají burgundské

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
6. 4. 2013 15:00
Česko patří mezi největší vývozce šnečího masa na světě, prodej roste i u nás

Praha - Liberecká firma Helix, která má v tuzemsku jediný velký zpracovatelský závod na šnečí maso, vloni zvýšila tržby z jeho prodeje o 15 procent na 60 milionů korun.

Do zahraničí firma vyvezla celkem 138 tun šnečího masa, což představuje zhruba 620 tun živých hlemýžďů. Dalších 35 tun masa zpracovala firma do hotových výrobků. Export se v porovnání s rokem 2011 zvýšil o pět procent.

"Prodeje v tuzemsku rok od roku rostou, vloni stouply meziročně o devět procent," řekl online deníku Aktuálně.cz jednatel společnosti Helix - Liberec Ondřej Vyhnálek.

Podle celkových tržeb však přesto loňský rok patřil - společně s lety 2011 a 2007 - mezi tři nejhorší za posledních 18 let. Může za to především malý sběr hlemýžďů, důsledek nepříznivého počasí.

Tuzemská produkce nestačí

Původem český šnek se však na celkovém exportu podílel pouze jednou čtvrtinou. Většinu hlemýžďů tak zpracovatelská firma dovezla zejména z Polska, Litvy a Rumunska. „Z těchto tří trhů bereme nejvíce. Jejich konkrétní podíly se ale rok od roku mění v závislosti na počasí," vysvětluje Vyhnálek.

V Česku loni počasí sběru šneků nepřálo. „Období pro sběr je velmi krátké. Nastává koncem dubna nebo května. Podmínkou jsou deště a teplota 15 až 20 stupňů Celsia. Když nezaprší, tak šneci nemigrují a není zkrátka co sbírat," upřesňuje Vyhnálek.

Firma platí sběračům zhruba 15 korun za kilo šneků. Cena, za jakou je pak prodává, je výrazně vyšší, a to zejména kvůli mnohým úpravám, kterými musí maso nebo třeba i ulita projít. Roli hraje také fakt, že na jedno kilo masa je potřeba až 4,5 kilogramů hlemýžďů. „Kilo šnečího masa tak prodáváme za zhruba 300 korun," říká Vyhnálek.

Za pár minut je zapečený v troubě

Poptávka v Česku roste, nicméně lidé zde podle Vyhnálka zatím nejsou zběhlí v tom, jak šnečí maso upravit. Spíše volí finální produkty. Největší poptávka je tak po burgundském šnekovi s bylinkovým máslem, kterého stačí jen v několika minutách zapéci v troubě.

Také podle Českého statistického úřadu se ryby, korýši a měkkýši těší čím dál tím větší oblibě českých konzumentů. Jen za loňský rok se do Česka dovezli čerství korýši a měkkýši v celkové hodnotě 178,8 milionu korun. Import konzervovaných ryb, korýšů a měkkýšů dosáhl dokonce objemu 1,8 miliardy korun, meziročně vzrostl o 16,3 procenta.

Naopak z Česka byli loni vyvezeni čerství korýši a měkkýši za 24,6 milionu korun, v případě konzervovaných či jinak upravených ryb, korýšů a měkkýšů šlo o 493,5 milionu korun.

Největším vývozcem je Polsko

Česko je považováno za největšího vývozce šneků. Podle Vyhnálka jde však o mýtus. „Česko nikdy nebylo největším, ale řadilo se mezi ty největší," uvádí. Téměř 100 procent veškerého vývozu míří do Francie.

Největším evropským vývozcem je podle něj Polsko, následují Maďarsko, Rumunsko a Litva. Tyto země si prvenství drží zejména díky vyšším kapacitám. „Náš závod je jediným velkým zpracovatelským závodem v Česku. Ostatní zmíněné země mají zpravidla dva až čtyři závody, tedy i vyšší kapacity," uzavírá Vyhnálek.

 

Právě se děje

Další zprávy