Cena olympiády v Praze? Možná i půl bilionu korun

Karel Toman
2. 3. 2009 6:50
Náklady na olympiádu během příprav vždy několikanásobně narostou
Na cestě ke světovému rekordu Bolta nezastavila ani rozvázaná tkanička.
Na cestě ke světovému rekordu Bolta nezastavila ani rozvázaná tkanička. | Foto: Reuters

Praha - Olympiádou v Praze se budu zabývat až po mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, prohlásil loni v květnu premiér Mirek Topolánek. Ten čas se rychle blíží, Mezinárodní olympijský výbor bude z uchazečů vybírat kandidátská města na pořádání olympiády v roce 2020 už v červnu.

Připravili jsme pro vás proto přehled nákladů na pořádání čtyř olympijských her a šampionátu v Liberci.

Z propočtů vyplývá jediné - olympiáda je vždycky podstatně dražší, než tvrdí přípravný výbor. A to dvoj až desetinásobně. Prostou metodou extrapolace jsme tedy spočítali, na kolik se mohou vyšplhat náklady na olympiádu v Praze.

Olympiáda, jistota několikanásobku

Athény 2004 Původní odhady počítaly se 4,5 miliardami eur. Nakonec ale přišly na dvojnásobek - 8,954 miliard eur. 7,202 miliard euro z toho zaplatil stát, zbytek dal organizační výbor z příjmů z prodeje lístků, vysílacích a  sponzorských práv a prodeje produktů s logem her. Hry skončily ve ztrátě.
 
Peking 2008 Když se Peking v roce 2000 o hry ucházel, uváděl podle časopisu BusinessWeek částku 14,3 miliard dolarů. Podle toho, co se započítá jako "olympijský" náklad, pak ve skutečnosti hry přišly na 20, respektive 44 miliard dolarů. To je až trojnásobek.

Olympijské hodiny, které začaly odpočítávat rok do zahájení OH ve Vancouveru, přitahují pozornost turistů.
Olympijské hodiny, které začaly odpočítávat rok do zahájení OH ve Vancouveru, přitahují pozornost turistů. | Foto: Reuters

Vancouver 2010 Vrchní auditor Britské Kolumbie John Doyle spočítal podle deníku Vancouver Sun, že i se všemi náklady, které jako olympijské odmítá uznat federální vláda a které z části zaplatí regiony, se celkové náklady zimní olympiády vyšplhají z předpokládaných 600 milionů dolarů na 6 miliard dolarů. Tedy na desetinásobek.

Londýn 2012 Předpokládané náklady narostly z původních 2,35 miliard liber na 9,3 miliard - tedy na čtyřnásobek. Odhadovaná částka narostla až poté, co Londýn v roce 2005 vyhrál pořádání her.

Liberec 2009 Před šampionátem organizátoři ujišťovali, že po státu nebudou žádat peníze. V listopadu 2004 už odhadli náklady na 1,3 miliardy. Nakonec mistrovství přijde na více než dvě miliardy - tedy skoro dvojnásobek už tak masivně navýšených nákladů - z toho miliardu a půl z veřejných rozpočtů.

Praha 2020? Na samém počátku propagátoři pražské kandidatury prohlašovali, že město na olympiádě vydělá. "Hrát divadlo, že je to výnosný podnik, to nepřijímám," citovala pak Mf Dnes prezidenta Václava Klause. Původní odhady na celý podnik hovořily nejdříve o 136 miliardách. Přesunutím části investic do položek, které by se podle organizátorů postavily bez ohledu na olympiádu, pak náklady "klesly" o více než třetinu na 88 miliard.

Tři verze a náš tip

Na obě tyto částky jsme použili scénáře z ostatních olympijských her a vypočítali celkem tři rozpočty pražské olympiády. Pokaždé v levnější a dražší variantě, podle toho, zda jsme za výchozí cenu brali odhad snížený (88 miliard) nebo původní (136 miliard).

Nejlevnější rozpočet.:  Po athénském a s přimhouřením oka i libereckém vzoru se mohou náklady na pražskou olympiádu vyhoupnout "jen" na dvojnásobek. Pak bude ve skutečnosti stát 176 až 272 miliard korun.

Jaroslav Schnirch s transparentem před nasvícenou libereckou radnicí.
Jaroslav Schnirch s transparentem před nasvícenou libereckou radnicí. | Foto: Ondřej Besperát

Střední rozpočet.: Pro střední verzi jsme zvolili londýnský "scénář čtyřnásobku". Pak by pražská olympiáda přišla na 352 až 544 miliard korun.

Nejdražší rozpočet: Předlohou pro nejdražší verzi rozpočtu nám byl "hnidopišský" přístup auditora Britské Kolumbie. Pak by olympiáda v Praze stála desetinásobek původně předpokládaných nákladů, tedy 880 miliard až bilion 360 miliard.

Tip Aktuálně.cz: Střední rozpočet, 350 až 550 miliard. Proč? Jak už jsme řekli, "zlevnění" původních odhadovaných nákladů na pražskou olympiádu bylo jen trikem s tím, co započítat jako olympijské náklady. I když na něj přistoupíme, po zkušenostech z Liberce si lze jen těžko představit, že pražští pořadatelé uhlídají náklady lépe než ti v Aténách nebo v Londýně. A to jak kvůli libereckému navýšení rozpočtu z nuly na více než dvě miliardy, tak vzhledem k o několik řádů větší akci, jakou olympiáda je.

 

Právě se děje

Další zprávy