ČD požadují po státu 5 miliard za převedení majetku

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
13. 2. 2010 13:23
Peníze za převod majetku CD pod správu majetku půjdou ze státního rozpočtu

Praha - České dráhy podle Radiožurnálu požadují pět miliard korun za zbývající majetek, který mají převést na státní organizaci Správa železniční dopravní cesty.

Oddělení správce železnice od provozovatele vlaků (Českých drah) je součástí transformace české železniční dopravy. SŽDC by měla spravovat vše kromě vlaků, což znamená, že by pod ní měly přejít například i výpravčí.

Za převod nemovitostí a strojů na správu železnic už přitom dráhy předloni dostaly 12 miliard korun. Nešlo ale o všechen majetek, jež by měla Správa železniční dopravní cesty v rámci transformace získat (SŽDC).

Nyní České dráhy vymezují majetek, který bude státnímu správci prodán dodatečně. Ministerstvo dopravy to nazývá "dočištováním." Podle tiskového mluvčího ČD Petra Šťáhlavského jde o majetek v hodnotě tří až pěti miliard korun. Protože ale SŽDC prakticky nemá žádné vlastní finanční prostředky, ani nemůže nijak podnikat, bude muset za majetek zaplatit stát.

„Pochopitelně by to znamenalo určitý nárok na státní rozpočet," řekl šéf odboru drah na ministerstvu dopravy Jan Fiedler.

Podle Radiožurnálu České dráhy v rámci 12 miliard korun prodaly správě železnic kromě pozemků a strojů také například dva klavíry, rekreační lodě, pračky, 12 cívkových magnetofonů za 77 000 korun i vodní plochy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy