ČD loni vzrostly tržby, i když cestujících ubylo

Radek Pecák Radek Pecák
29. 1. 2010 17:01
Je to paradox. Dráhy vloni více utržily za jízdné, i když lidí cestovalo vlaky méně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidí, kteří vloni nastoupili do vagonů Českých drah, vloni ubylo. Konkrétně o sedm procent. Přesto však České dráhy za jízdné utržily více než v roce 2008. Uvádí se to v dnešní tiskové zprávě firmy.

Počet cestujících, což je zjednodušený překlad pojmu "počet uskutečněných jízd", se snížil ze 175 milionů v roce 2008 na 163 milionů jízd v roce 2009.

Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského dráhy za jízdenky utržily 6,58 miliardy korun, což je zhruba o šest procent více než v roce 2008.

Vlaky vyprázdnilo propouštění

Podle analýzy údajů došlo k úbytku cestujících z několika důvodů: především kvůli zvýšené nezaměstnanosti cestovalo vlakem do práce méně lidí, stejně tak se vinou demografického vývoje snížilo množství studentů, kteří vlakem jezdí do školy a pochopitelně bylo kvůli krizi i méně turistů.

Své udělaly i výluky."Tento trend lze jasně vysledovat například na tratích Praha - České Budějovice, Praha - Plzeň - Cheb, kde Správa železniční dopravní cesty provádí rozsáhlé modernizace a kvůli nim bývají výluky," uvádí se ve zprávě.

Vyšší příjmy z jízdného pak vysvětluje zejména fakt, že pokud už lidé do vlaku nastoupili, v průměru v něm absolvovali delší, a tudíž dražší cestu než v předcházejícím roce. Vlaky se podle zprávy zaplňují například na trasách Praha - Ostrava, Hradec Králové - Brno, Praha - Brno nebo Pardubice - Ostrava.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy