Byty zdražují pomalu, Zlínsko je extrém

Dušan Klimeš
18. 10. 2006 15:00
Praha - Nejdramatičtější vývoj v cenách bytů a nemovitostí zaznamenalo Zlínsko a sever Moravy.
S investicí do bytu nebo domu neváhejte!
S investicí do bytu nebo domu neváhejte! | Foto: exconvillage

Zatímco ve většině regionů se pohybuje růst cen bytů a nemovitostí u šesti procent, v okolí Zlína si musí zájemci o byt připlatit až desítky procent.

"Regiony jako Zlínsko se meziročně vyšplhaly k navýšení místy až o 30 procent. Ostravsko, Plzeňsko či oblast metropole dosahují růstu cen až deset procent," uvádí realitní ředitel kanceláře AAAbyty.cz Petr Illetško.

Důvodem je relativně malá nabídka kvalitního bydlení, což žene ceny nahoru.

Foto: Aktuálně.cz

"Nové byty se pohybují v cenách až 35 tisíc korun za metr a na takové částky většina poptávajících nedosáhne," uvádí Michal Řehoř, manažer zlínské pobočky realitní kanceláře.

V dosahu MHD může ale cena růst ještě výrazněji. Lokality v dobrém dosahu městské dopravy na Zlínsku vzrostly jenom letos i o čtyřicet procent.

Hyundai zdražuje byty

Makléři uvádějí, že obrovské rozdíly panují v cenách bytů a nemovitostí i na Ostravsku.

Například čtyřpokojový byt v lokalitě Dubina se dá pořídit už za 400 tisíc korun. Tržní cena stejné nemovitosti v Moravské Ostravě či v centru se ovšem vyšplhá až na 2,5 milionu korun.

Průmyslová zóna v Nošovicích si také vybírá svoji daň. Ceny bytů ve Frýdku-Místku se díky ní zvýšily za poslední rok o více než deset procent. Cena třípokojového bytu se v některých případech vyšplhala ze 700 tisíc téměř k milionu.

Na klíč dostanete například i typ Klasik 7
Na klíč dostanete například i typ Klasik 7 | Foto: Central Group

Brno stagnující

Tradičně rostoucí ceny jsou pak v Praze. Od ledna do září zde nemovitosti podražily o dalších devět procent. Zájem je o byty v centru na Vinohradech, Žižkově či Smíchově. Nájemníci ale téměř nestojí o byty na Jižním Městě či ve Stodůlkách.

Naopak nejstabilnější ceny zaznamenávají obchodníci na Brněnsku. Zde se v uplynulých měsících ceny pohybovaly směrem nahoru asi o jedno procento, takže prakticky stagnovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy