Nové akcie ECM jsou hvězdou burzy

dkl, ČTK
7. 12. 2006 12:15
Praha - Strmým růstem o patnáct procent se uvedly akcie developerské společnosti. Během dvou hodin zdražily o dvě stě korun.

Při prvním úpisu, který skončil před dvěma dny, si investoři mohli koupit jednu akcii za 1318,3 koruny. A dnes dostali šanci s nimi obchodovat v rámci pražské burzy.

Stačily pouhé dvě hodiny, aby se uskutečnilo několik obchodů za cenu převyšující 1520 korun. Cenné papíry tak zažily hvězdný nástup a posílily o patnáct procent. Objemem obchodů dokonce zastínily energetický ČEZ, který je jindy v objemech bezkonkurenční.

Nakonec skončili den při ceně 1471 korun a posílili tak při své premiéře o 11,6 procenta.

Do britských rukou

Firma tak prokázala, že patří mezi ty silné a že si účast v prestižním systému SPAD zaslouží. V něm bude stát po boku gigantů, jakými jsou právě ČEZ, Komerční banka, či Philip Morris.

To ovšem nebylo úplným překvapením. Vždyť při úpisu zájem o ně převýšil čtyřikrát nabídku. Firma ECM tak prodejem svých akcií získala asi 80 milionů eur, tedy asi 2,2 miliardy korun.

Největší zájem o developerské akcie ukázali Britové. Ti získali téměř čtyřicet procent celého balíku. Pětina potom putovala do Polska. Zájem byl ale i ze strany Švýcarska, Lucemburska, či Estonska. Přesto druhé místo po Británii patří tuzemským zájemcům.

"Zájem o tyto české akcie byl výjimečný," uvedl ředitel firmy Milan Janků, který při propagaci své firmy procestoval devět států a absolvoval přes 50 setkání.

Bývalá budovu Českého rozhlasu, kterou si do správy vzala firma ECM
Bývalá budovu Českého rozhlasu, kterou si do správy vzala firma ECM | Foto: ECM

Úspěšní nováčci

ECM je po Zentivě další emisí, která by mohla ukázat směr českému kapitálovému trhu. Zatím jsou to totiž pouze tyto společnosti, které získaly svůj kapitál úpisem akcií na burze. Většina ostatních titulů se na ni dostaly díky privatizaci.

Ovšem burza netrpělivě čeká i na dalšího účastníka, textilní firmy Pegas Nonwovens. Její akcie by na burzu měly "vtrhnout" ještě tento měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy