Na pražskou burzu zamíří nové akcie

Dušan Klimeš
14. 11. 2006 12:30
Praha - Obrovského růstu stavebnictví v Česku chce využít firma ECM a stát se po roce a půl první firmou, která dá své akcie na burzu.

Burza cenných papírů Praha tak dostane "vánoční dárek". Developerská společnost chce mít své akcie mezi obchodníky ještě před koncem roku.

Lucemburští stavitelé nabídnou část svých akcií přímo vybraným investorům v rámci celé Evropy, zbytek si budou moci koupit ostatní zájemci při veřejné nabídce.

"V současnosti je ECM v dobré výchozí pozici pro to, stát se veřejně obchodovanou společností. Věřím, že primární veřejná nabídka akcií zvýší povědomí o nás a o našich projektech v České republice a ve střední a východní Evropě," říká Milan Janků, generální ředitel skupiny ECM.

Budova Burzy cenných papírů Praha
Budova Burzy cenných papírů Praha | Foto: PSE

Kam s nimi?

Podle informací Financial Times firma plánuje emisi ve výši 2,8 miliardy korun. Díky tomu si může dělat zálusk i na hlavní trh, či dokonce na účast v elitním systému SPAD, kde je zatím pouze devět nejvýznamnějších titulů.

Výši emise, počet akcií typ trhu, na kterém v Praze nakonec skončí, ale společnost zatím tají.

"Mohu říct, že Praha bude jediným místem, kde se budou obchodovat. Každopádně ale máme v podnikání ty nejvyšší ambice," řekla deníku Aktuálně.cz Kateřina Hainzová, marketingová a PR manažerka skupiny ECM.

Společnost ECM se zaměřuje na projektový development, pronájem, prodej a správu nemovitostí v České republice a Ruské federaci. V Česku podniká již od roku 1991.

Jedním z posledních projektů, který společnost rozjíždí, je stavba 104 rodinných domů v Unhošti. Jeho cena přesáhne půl miliardy korun.

Foto: Reuters

Orco vzorem

Posledním přírůstkem SPAD byla společnost Orco. Ta má s ECM mnoho společného. Obě jsou registrovány v Lucembursku, obě se zabývají výstavbou a developerskou činností.

A každá z nich by byla ráda hvězdou české burzy. Firmě Orco se to zatím daří. Na jaře loňského roku vstupovala na burzu s akciemi v hodnotě 1345 korun za kus. Dnes si musí investoři připlatit dvakrát tolik, až 2773 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy