Budvar zvýšil zisk, i když loni prodal méně piva

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 6. 2011 12:19
Úspory v nákladech a dobrý vývoz zajistily Budvaru růst zisku i přes pokles tržeb
Budvar snížil náklady a posílil export.
Budvar snížil náklady a posílil export. | Foto: Českobudějovický Budvar

České Budějovice - O 34 milionů vyšší zisk navzdory poklesu tržeb i prodejů vykázal v loňském roce Budějovický Budvar.

Po zdanění jeho výdělek dosáhl 174,2 milionů korun, tržby se o pět procent snížily na 1,9 miliardy, objem prodaného piva poklesl o dvě procenta na 1,25 milionu hektolitrů. Ve srovnání s vývojem celého českého pivovarnictví byl pokles Budvaru v prodejích pomalejší, průměrný sestup byl téměř o 8 procent.

"Hlavním tahounem zisku byly především exportní tržby a na straně nákladů jsme se orientovali na odstraňování neefektivních nákladů a režií," uvedl ředitel pivovaru Jiří Boček.

Výkon Budvaru na domácím trhu a na exportních trzích se lišil. Na tuzemský trh pivovar umístil 52 procent své produkce, meziročně o 7,2 procenta méně, v Česku poklesl výstav pro tuzemsko o 8,6 procenta.

Naopak na exportních trzích, kam Budvar směřuje 48 procent své produkce, zaznamenal historické maximum. Loni vyvezl 604 800 hektolitrů, ve srovnání s rokem 2009 o 4,3 procenta více. Český export piva přitom loni klesl o 4,2 procenta. Budvar se tímto objemem exportu posunul na druhé místo mezi českými pivovary. Meziročně zvýšil prodej v devíti z 11 největších trhů.

Tři čtvrtiny exportovaného piva jsou v láhvích a plechovkách, zbytek je sudové pivo. "V tuzemsku tvoří sudové pivo asi 34 procent a zbytek tvoří láhve a plechovky. Plechovky jsou ale na tuzemském trhu minoritní a tvoří čtyři až pět procent," uvedl obchodní ředitel Robert Chrt.


 

Právě se děje

Další zprávy