Bude líp, věří Češi. Podnikatelé víc než ostatní

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 3. 2010 9:55
Statistici změřili optimismus Čechů. Spotřebitelé jsou náladovější, nejvíc se zlepšila nálada průmyslových firem.
Důvěra spotřebitelů v budoucnost kolísá víc než u podnikatelů. Ilustrační foto.
Důvěra spotřebitelů v budoucnost kolísá víc než u podnikatelů. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Stále nekončící zima nejspíš v průběhu března ovlivnila náladu Čechů. Jejich pohled do ekonomické budoucnosti byl o něco málo černější než v únoru. I tak ji ale vidí mnohem optimističtěji než před rokem. A to bez ohledu na to, zda jde o podnikatele nebo spotřebitele. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Českého statistického úřadu.

Takzvaný indikátor důvěry, tedy nálada ve vztahu k ekonomické budoucnosti, se sice od února do března mírně snížil, o 0,6 bodu, ale v porovnání s loňským březnem jsou očekávání Čechů o 14,8 bodu výš.

Optimismus podnikatelů je pevnější než ten spotřebitelský. Meziměsíčně poklesl pouze o 0,4 bodu, zato v porovnání s loňským březnem je o 15,4 bodu výš. To spotřebitelé zřejmě podlehli vlivu neutěšeného počasí na psychiku víc. Jejich důvěra klesla od února o 1,2 bodu a v porovnání s loňskem stoupla jen o 12,8 bodu.

Obchodníci nadále pesimističtí

Z podnikatelů vidí nejlépe svou budoucnost ti, kteří působí v průmyslu. Meziročně se jejich nálada zvedla o 25,4 bodu. Zlepšení je tak velké hlavně kvůli velmi nízkým hodnotám před rokem. Právě průmysl pocítil dopady recese jako první a nejtvrději. O zlepšení se postarala hlavně vyšší poptávka doma i v zahraničí.

Naopak podle jejich vlastních pocitů budou nadcházející měsíce nejobtížnější pro podnikatele z oblasti obchodu. Ti totiž pocítili krizi později než například průmyslové firmy a loni v březnu ještě nehleděli do budoucna s takovou nedůvěrou. I proto se jejich optimismus propadl meziročně o 4,7 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy