Brusel si posvítí na Sarkozyho pomoc automobilkám

Tomáš Fránek
10. 2. 2009 15:06
Unie prověří zda Francie nezvýhodňuje domácí výrobce
5. 1. Ramalláh. Pokus uklidnit situaci v Gaze. Na snímku francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který přijel jednat do oblasti na vlastní pěst. Vedle něj palestinský prezident Mahmúd Abbás, šéf zahraniční politiky EU Javier Solana a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Plán urovnat válečný konflikt s Izraelem nevyšel.
5. 1. Ramalláh. Pokus uklidnit situaci v Gaze. Na snímku francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který přijel jednat do oblasti na vlastní pěst. Vedle něj palestinský prezident Mahmúd Abbás, šéf zahraniční politiky EU Javier Solana a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Plán urovnat válečný konflikt s Izraelem nevyšel. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská unie přezkoumá pomoc ve výši 6,5 miliard eur, kterou jako pomoc domácím automobilkám oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Brusel se podle agentury Reuters obávbá, že francouzská pomoc může být projevem protekcionismu, která může ohrozit hospodářskou soutěž v EU.

Pošlete plány

Mluvčí Evropské komise Jonathan Todd potvrdil, že komise požádala francouzské úřady, aby jí poskytly podrobnosti o celém plánu. Pomoc se nelíbí části evropských zemí, podle německých politiků je to porušení hospodářské soutěže.

Automobilky ve Francii mají získat sumu 6,5 miliardy eur, tedy přes 180 miliard korun.

Po třech miliardách inkasují automobilky Renault a PSA Peugeot Citroën, zbylou půlmiliardu pak filiálka Renault Trucks, která vyrábí tahače.

"Jde o půjčku rozvrženou do pěti let, s nižšími úroky než by požadovaly banky," napsala agentura Reuters

"Renault a PSA přijaly závazek - a říkám celé Francii, že nesmírně důležitý -  že po dobu vybírání půjčky neuzavřou žádnou továrnu. Musí udělat vše pro to, aby se vyhnuly propouštění," řekl Sarkozy.

Jednání o protekcionismu

Kvůli zvýhodňování domácích firem vystoupilo i Česko, které kvůli tomu jako předsednická země chce jednání šéfů států EU. "České předsednictví má za to, že největším rizikem v současné době je riziko protekcionismu," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Před protekcionismem dnes při setkání s novináři varoval i Kalouskův britský protějšek Alistair Darling. "Lidé mají oprávněné obavy z jakékoli formy protekcionismu," řekl. Připomněl, že ve 30. letech protekcionistická opatření zdržela obnovu hospodářství o mnoho let.

 

Právě se děje

Další zprávy