Benzínem uniklo 750 milionů na daních

dkl, ČTK
12. 10. 2006 14:56
Plzeň - Případ daňového úniku připomíná kauzu s lehkým topným olejem: stát přišel o stovky milionů a zřejmě je už nikdy neuvidí.

O jednom z největších případů daňového úniku za posledních několik let dnes informovala policie.

Tři různé firmy, které byly "obhospodařovány" dvěma podnikateli z Plzeňska, dovážely z Německa stovky cisteren s benzínem a naftou, jenže zapomínaly odvést daň, kterou při následném prodeji vyinkasovaly.

Za dva roky činnosti zkrátily povinné platby státu o 750 milionů korun. Větší část peněz je podle policie v zahraničí. Exekucemi majetku pachatelů se zatím podařilo zajistit zhruba 110 milionů korun.

Kauze byl věnován pořad Reportéři, který Česká televize odvysílala 25. září. Popisovala aktivity podnikatelů Martina U. a Pavlíny N. z Plzně se stamilionovými dluhy na daních.

Vrty Moravských naftových dolů
Vrty Moravských naftových dolů | Foto: Aktuálně.cz

Přiznali, nezaplatili

"V případě DPH podávali řádné daňové přiznání, ale s úmyslem tuto daň nikdy nezaplatit," informoval na dnešní tiskové konference vedoucí Finanční policie Plzeň Václav Čechtický.

Společnosti podle něj působily vysoce ztrátovým dojmem. První podezření na nekalé operace pojala policie na konci května loňského roku. Tehdy se ale na tuto skupinu pachatelů policie zaměřila kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Ředitel finanční policie Vladimír Zimmel doplnil, že finanční prostředky z firem odčerpávali pachatelé různými způsoby. Využívali například bankovní účty jiné spoluvlastněné firmy pro přijímání plateb od odběratelů, přebírali nedobytné pohledávky, poskytovali půjčky, uměle vytvářeli náklady společnosti, nakupovali nadhodnocené nemovitosti a převáděli peníze na zahraniční účty.

Foto: Aktuálně.cz

Policie proto podle Čechtického spolupracuje se zahraničními partnery tak, aby se jí podařilo dostat na stopu peněz. "Daňové dluhy se ale dnes jeví spíše jako nevymožitelné," zhodnotil šance.

Státní zástupce rozhodne do zítřka o uvalení vazby. V případě prokázání viny hrozí pachatelům až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

 

Právě se děje

Další zprávy