Banky získaly 47 miliard. Jen z poplatků

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2010 9:34
Krize, nekrize, banky opět dokázaly získat na poplatcích od klientů více peněz než v předcházejícím roce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Banky v ČR dělají, co mohou, aby získaly další peníze od svých klientů. Poplatky za služby jsou v tomto ohledu pro ně stále lepším nástrojem, jak se ukazuje z odhadu jejich příjmů za loňský rok. Lidové noviny dnes uvedly, že celkové výnosy tuzemských bank z poplatků a provizí se budou pohybovat okolo 47 miliard korun.

Je to přibližně o 200 až 300 milionů korun více než o rok dříve. Vyplývá to z průběžných údajů České národní banky i vyjádření expertů na bankovní poplatky.

"Za uplynulý rok se celkové výnosy tuzemských bank z poplatků a provizí budou pohybovat okolo 47 miliard korun. To znamená o nějakých 200 až 300 milionů korun více než o rok dříve," řekl včera pro LN Patrik Nacher, expert na bankovní poplatky. "Definitivní výsledky ale budou známy až na konci letošního března," dodal Nacher.

Ze statistik ČNB vyplývá, že bankovní domy v Česku jen za tři čtvrtletí loňského roku vybraly na poplatcích asi 34,1 miliardy korun, což bylo více než ve stejném období roku 2008. A růst podle Nachera pokračoval i v posledním čtvrtletí.

Každý Čech zaplatí na poplatcích 1656 Kč

Pokud banky odečtou náklady, čisté zisky z poplatků i za loňský rok podle Nachera přesáhnou objem 36 miliard korun. Nacher spočítal, že každou vteřinu lidé a firmy v Česku zaplatí za bankovní poplatky zaplatí 1145 korun. Za den jde o skoro sto milionů korun.

Češi na tom nejsou v porovnání s ostatními evropskými národy vůbec dobře. "Klienti českých bank platí jedny z nejvyšších poplatků ve střední Evropě," uvedl Michal Mošnička, partner společnosti Scott & Rose, která se zabývá výzkumem bankovních poplatků v evropském regionu. Podle něj poplatky vloni proti roku 2008 narostly a jsou nejvyšší ve střední Evropě. 

Průměrný český klient za bankovní služby loni zaplatil 1656 korun. Lépe jsou na tom lidé v Rakousku , kde na ně v přepočtu vydali 1625 korun i v Maďarsku (1373 korun), na Slovensku (1272) korun a v Polsku (1202) korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy