Banky se ohradily: nejsme kartel, vzkazují Paroubkovi

Karel Toman
12. 3. 2010 14:55
Předseda ČSSD obvinil banky z tiché dohody na cenách. Asociace bank to odmítá
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtvrteční poznámka Jiřího Paroubka o údajném kartelovém chování zvedla tuzemské banky ze židle. Česká bankovní asociace tak pro Aktuálně.cz udělala výjimku z pravidla nekomentovat politická prohlášení a proti nařčení se ohradila.

Paroubkovi se nelíbí výše bankovních poplatků. Ani to, jak banky půjčují podnikům.

"Máme zde ministerstvo financí a Českou národní banku, které podle našeho názoru velmi nedostatečně vykonávají dohled nad českými bankami. Stačí příklad: Česká národní banka čtyřikrát po sobě snížila sazby. A jak se chovají komerční banky? Vůbec tuto reakci České národní banky nepromítly do svého rozhodování," prohlásil včera Paroubek na tiskovém brífinku své strany.

Paroubek: Banky se chovají jako kartel

Banky se tak podle něj nechovají korektně. "Bankovnictví se chová v zásadě jako kartel, banky mezi sebou nesoutěží, ale já věřím tomu, že se navzájem spíše pozorují, přizpůsobují své poplatky. Většina bank odvádí zisk do zahraničí," útočil na české banky předseda ČSSD.

Proti tomu se dnes banky prostřednictvím své asociace ohradily.

"K otázce údajného kartelového jednání bank považujeme za nutné upozornit, že Evropská komise ve své studii o bankovních poplatcích zařadila Českou republiku do skupiny zemí s nejvíce konkurenčním prostředím. Mezi země jako Belgie, Finsko, či Nizozemí," sdělil Aktuálně.cz náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

Asociace nesouhlasí ani s tím, že by banky předražovaly úvěry. "Za poslední rok došlo k poklesu ceny úvěrů pro podniky o 13,95 %, a to i přes růst rizikových marží reagujících na zvyšující se počet nesplácených úvěrů. Průměrná úroveň úrokové sazby nových úvěrů nefinančním podnikům klesla v letošním lednu na 4,07 % a je dokonce na úrovni poloviny roku 2006," uvedl Matoušek.

Česko své banky zachraňovat nemuselo

Ani poznámka o většině zisků českých bank plynoucí do zahraničí není podle Matouška fér. "Podle údajů národní banky je zahraničním majitelům českých bank odváděno cca 40% zisků. Český bankovní sektor patří mezi nejvíce likvidní v Evropské unii," tvrdí náměstek.

O tom, že v Česku bankovní regulátoři neselhali, ale spíše naopak, svědčí podle něj fakt, že Česká republika je jednou z mála zemí Evropě, kde stát nemusel bankovnímu sektoru pomáhat.

 

Právě se děje

Další zprávy