Baník zachráněn, nákup Bazalů odsouhlasilo i vnitro

Zuzana Kubátová Kateřina Vokurková Zuzana Kubátová, Kateřina Vokurková
28. 6. 2013 13:45
Ministerstvo vnitra se odmítlo zabývat stížností na předraženost areálu na Bazalech
Bazaly.
Bazaly. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sportovní chlouba Ostravy, fotbalový klub Baník, má nejspíš vyhráno. Opoziční zastupitelé města Ostravy, kterým se nelíbil způsob hlasování o odkupu areálu Bazaly, díky němuž majitelé Baníku získají finance na záchranu klubu, neuspěli se svojí stížností u ministerstva vnitra.

"Na základě shromážděných podkladů jsme neshledali důvody pro uplatnění dozorových opatření," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí resortu Břetislav Oliva. "Nepřistoupíme tedy k pozastavení výkonu tohoto usnesení a předložení návrhu na jeho zrušení příslušnému správnímu soudu," potvrdil regulérnost hlasování ostravského zastupitelstva.

Ministerstvo vnitra si vyžádalo znalecké posudky, které stanovily cenu za areál Bazaly na 114 milionů korun. Přesto, že ještě v roce 2009 byl areál oceněn na 42 milionů korun, neshledalo ministerstvo na současné ceně nic podivného.

Zdali se Baník úplně vymanil z insolvenčních potíží, zatím ale úplně jisté není. Kritici odkupu Bazalů se ještě nehodlají vzdát. Ve spolupráci se svým advokátem budou hledat cesty, jak celý případ dostat k soudu.

"Trochu jsme se na ministerstvo vnitra spoléhali. Nyní budeme hledat jiné možnosti, jak rozhodnutí zastupitelů zvrátit," uvedl pro Aktuálně.cz ostravský právník Petr Langer, který podnět k šetření na ministerstvo podal. Langer trvá na tom, že pokud město Bazaly odkoupí, bude jednoznačně poškozeno.

Dluhy Baníku Ostrava se odhadují zhruba na 170 milionů korun. Většinu z toho má pokrýt právě odkup Bazalů. Poté, co zastupitelstvo odkup odhlasovalo, dostal Baník i licenci pro příští sezónu od fotbalové asociace. 

Dvojí hlasování

Opoziční zastupitelé ve stížnosti, kterou právník Langer předložil, napadali především podivné okolnosti, za nichž se hlasovalo. Zastupitelé návrh nejprve odmítli, pak se ale hlasování opakovalo a odkup Bazalů prošel o jediný hlas. Tím byl podle nich porušen zákon o obcích.

"Revokovat lze ale pouze dříve přijaté usnesení zastupitelstva. Vzhledem k tomu, že v daném případě návrh nebyl přijat, zastupitelstvo se tedy neusneslo, nebylo co rušit nebo měnit," vysvětlují opoziční zastupitelé ve stížnosti, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici. Podle nich tak šlo o svévoli zastupitelů, která je proti principům demokratického právního státu.

Budeme s tebou „Baníčku" - i ve Vítkovicích?

Město dá 114 milionů za stadion na Bazalech, ačkoliv v minulosti investovalo 800 milionů korun do modernizace Městského stadionu ve Vítkovicích (tehdy s plánem, že ho bude využívat i Baník).

"Z uvedeného je zřejmé, že město tak nejedná s péčí řádného hospodáře, když vlastní fotbalový stadion, do jehož rekonstrukce investuje 800 milionů korun, a dále kupuje další fotbalový stadion," uvádí se v materiálu s tím, že u samotné koupě Bazal nezůstane. Stadion si totiž vyžádá opravy za stamiliony korun a provozní výdaje na úrovni desítek milionů korun ročně.

Netransparentní je podle odpůrců koupě Bazalů také cena, za kterou je Ostrava ochotna stadion odkoupit. Schválených 114 milionů totiž neodpovídá obvyklé ceně. Iniciátoři stížnosti argumentují tím, že v roce 2009, když byl stadion vkládán do samostatné společnosti Bazaly, a.s., byl znaleckým posudkem oceněn na 42 milionů korun. Nový majitel pak firmu o dva roky později koupil za 44 milionů. Podle opozičních zastupitelů je velice nepravděpodobné, že by se částka skoro ztrojnásobila.

Podle primátora Ostravy Petra Kajnara je rozhodnutí zastupitelstva v souladu se zákonem. Prodejní cenu stadionu potvrdily dva znalecké posudky. Porušen nebyl ani jednací řád zastupitelstva. To potvrdilo i ministerstvo vnitra, když stížnost opozičních zastupitelů zamítlo.

Hlasování předcházela snaha radnice zapojit do záchrany klubu místní velké firmy. U nich ale město nakonec nepochodilo.
Majitelé Baníku Petr Šafarčík a Libor Adámek, v jejichž rukou je ostravský fotbalový klub od loňského února, před osudným rozhodováním osobně intenzivně přesvědčovali jednotlivé zastupitele, aby pro záchranu Baníku zvedli ruku.

Za zájmy klubu lobboval i šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta. „Zajisté si uvědomujete, co pro město Ostrava stejně jako pro celý český fotbal Baník znamená. Byla by obrovská škoda o něj přijít," napsal v otevřeném dopise zastupitelům.

 

Právě se děje

Další zprávy