Až soud rozhodne, kam smí vstoupit lidská noha

Tomáš Fránek
13. 11. 2007 11:50
Znojmo se pře s ministerstvem o turistickou stezku
V září by mělo místní zastupitelstvo rozhodovat o změně územního plánu, která by obnově golfového hřiště zabránila. Ještě předtím chtějí odpůrci kácení v Klánovickém lese demonstrovat před pražským magistrátem.
V září by mělo místní zastupitelstvo rozhodovat o změně územního plánu, která by obnově golfového hřiště zabránila. Ještě předtím chtějí odpůrci kácení v Klánovickém lese demonstrovat před pražským magistrátem. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Město Znojmo se dostalo do sporu s ministerstvem životního prostředí o turistickou stezku, která vede ze Znojma do rakouského města Retz.

Ministerstvo životního prostředí totiž vydalo verdikt, který využití části stezky vedoucí v blízkosti vodárenské nádrže a přes ochranné pásmo pitné vody blokuje.

Čeká se na soud

V Česku přitom nejde o první spor o investici do stezky pro turisty, která vede v blízkosti zdroje pitné vody.

U soudu tak už skončil spor města Bystřice nad Pernštejnem s ministerstvem o stezku pro cyklisty, běžkaře a pěší na přehradě Vír. Tento verdikt bude precedenční i pro další podobné případy.

A to i v případě Znojma, které se protestuje proti rozhodnutí ministra životního prostředí Martina Bursíka. Ten zrušil záměr jihomoravských  krajských úředníků. Ti rozhodli, že stezku mohou využívat turisté, a z cesty tak musí zmizet značka o zákazu vstupu.

"Stezka spojuje dvě významná příhraniční města Znojmo a Retz. Uzavření stezky by vyvolalo negativní mezinárodní ohlas, stezka je už zanesena v českých i rakouských turistických podkladech," uvedl v dopise ministrovi starosta Znojma Petr Nezveda.

S používáním důležité stezky souhlasila i Správa Národního parku Podyjí.

Lidé mohli na stezku po 20 letech

Podle vedení města Znojma ministerstvo svým rozhodnutím porušilo zákon, jednoznačně zvýhodnilo pracovníky Povodí Moravy, kteří do chráněného pásma jako jediní mohou, a porušilo práva ostatních lidí.

O stezku vedoucí po břehu přehrady ve Znojmě se bojuje dlouhodobě, byla obnovena až po dvaceti letech letos v létě.

Ministerstvo se ale v případě Znojma i Bystřice nad Pernštejnem brání tím, že musí chránit zdroje pitné vody, ty mají přednost před investicemi do turistického ruchu.

 

Právě se děje

Další zprávy