Auta v USA dostanou povinně parkovací kameru

ČTK ČTK
29. 2. 2012 9:19
V USA nařízení pokládají za jedno z nejlepších opatření na ochranu lidí mimo vůz
Foto: Aktuálně.cz

New York - Každý, kdo si v USA po roce 2014 koupí nový vůz, dostane automaticky ve výbavě vozu i parkovací kameru.

Nové nařízení připravuje americká vláda, jež tak chce zabránit nehodám při couvání. V průměru při něm v USA zemřou dvě děti týdně a dalších 50 je zraněno. 

Informaci o připravovaném opatření zveřejnil list The New York Times.

Podle navrhovatelů opatření je chystaný krok jedním z dosud nejvýznamnějších opatření na ochranu lidí mimo vozidlo. "Neudělali jsme nic pro ochranu chodců. Tohle můžeme udělat a měli bychom to udělat," podotkla Clarence Ditlowová z washingtonské organizace Středisko pro bezpečnost automobilů zaměřující se na informování o bezpečnostních problémech osobních vozů.

Americká vláda odhaduje, že instalace kamer a displejů do automobilů by výrobce stála až 2,7 miliardy dolarů ročně či 160 až 200 dolarů na vozidlo.

Ročně kamery v USA zachrání 100 životů

Je pravděpodobné, že auta kvůli tomu zdraží. Podle regulačních úřadů se to však vyplatí. Podle studie by kamery rok co rok zabránily 95 až 112 úmrtím a 8734 zraněním.

Podle vládních statistik celkem při nehodách spojených s couváním ročně zemře 228 lidí, z toho 44 procent je mladších pěti let. Kolem 17 000 jich pak utrpí zranění.

"V absolutních číslech zachráněných životů, (přínos nového opatření) není nejvyšší. Úmrtí při couvání ale způsobují nejnepředstavitelnější emocionální tragédie. Když rodič zabije dítě při nehodě, které lze zcela předejít, nikdy na to nezapomene," uvedla Ditlowová.

Kamery se v osobních vozech začaly objevovat zhruba před deseti lety. Bylo to však výhradě v luxusních modelech. Poté technologie zlevnila a lze ji dostat i v poměrně levných a malých autech. Například v poslední době v městském malém voze Toyota Yaris. Jenže samozřejmě není součástí základní výbavy vozu.

V USA bude mít 45 procent letošních modelů osobních automobilů kameru v základní výbavě. U dalších 23 procent modelů je volitelná.

Podívejte se na test parkovišť v Praze:

 

Právě se děje

Další zprávy