Ani Babiš, ani ČSSD. Cestovky hlásí vyprodané zájezdy

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 18. 10. 2013 13:00
Dovolené dají přednost před volbami stovky tisíc Čechů.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Desítky tisíc, ale spíše statisíce Čechů už mají v souvislosti s volbami jasno: místo politiků zvolili moře, hory nebo jiný typ rekreace. Ukazují to aktuální čísla cestovních kanceláří o prodeji zájezdů organizovaných během volebního víkendu.

Nadcházející předčasné volby do Poslanecké sněmovny vycházejí poprvé na prodloužený víkend. Ten je navíc spojený s podzimními prázdninami ve školách.

Cestovní kanceláře hovoří jednoznačně. Zájem Čechů o dovolenou o tomto prodlouženém víkendu je obrovský, máme vyprodáno.

Nelze to spočítat přesně, ale odhady asociací cestovního ruchu mluví o několika stovkách tisíc klientů. K tomuto počtu je třeba ještě připočítat další potenciální voliče, kteří vycestují po vlastní ose, nebo prostě odjedou na chatu a chalupu. Většina si přitom neplánuje vyzvednout voličský průkaz.

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu je lidí, kteří pravidelně jezdí na víkendy do svých venkovských nemovitostí, asi 340 tisíc.

To, že volební účast ovlivní podstatně fakt, že se volby konají o prodlouženém víkendu, připouští i sociolog a bývalý šéf výzkumné agentury ppm factum Jan Herzmann. "Letos patrně zafunguje souběh dvou faktorů. Nespokojenosti pravicových voličů s předchozími vládami a tendence městského obyvatelstva trávit prodloužené víkendy mimo bydliště," napsal Herzmann v komentáři pro deník Insider.

Podle jeho odhadů se voleb zúčastní asi 55 procent voličů. "Je pravděpodobné, že bude překonán neslavný rok 2002, kdy zůstalo doma 42 procent lidí," obává se Herzmann.

Jsme vyprodaní

"V posledních měsících zaznamenaly cestovní kanceláře extrémně vysoký zájem klientů o termíny zájezdů okolo dvacátého osmého října. V těchto termínech je v podstatě nemožné nějaký zájezd sehnat," říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

"Všechno máme vyprodané," potvrzuje jeho slova mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Podle odhadu Asociace cestovních kanceláří se jen leteckých zájezdů v tomto termínu zúčastní asi 12 tisíc lidí.

Souhrnné odhady všech, kteří o prodlouženém volebním víkendu vyrazí za hranice, ale nesdělil.

"To se opravdu velmi těžko odhaduje. Na kratší pobyty vycestuje za celé podzimní období - září, říjen, listopad - za hranice až 150 tisíc občanů České republiky. Na delší dovolenou pak zhruba 750 tisíc lidí," doplňuje odhady tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková.

Nejčastěji se Češi podle AČCKA vydají za sluncem. Mezi všemi zájezdy převažuje Egypt, kam se na podzim vydává zhruba třetina českých turistů. Další oblíbenou destinací je pak Španělsko včetně Kanárských ostrovů. Pro více než desetinu Čechů, kteří se na podzim rozhodnou vycestovat, jsou lákavé eurovíkendy v Itálii nebo Francii.

K moři nebo za kulturou

"V době voleb s námi bude v zahraničí několik set lidí. Především na Kanárských ostrovech a v Egyptě. Čtvrteční let - 24. října - do egyptské Marsy Alam i nedělní - 27. října - do Hurghády máme vyprodaný. V termínech, které se překrývají s volbami, jsou plné i lety na Kanárské ostrovy nebo do Spojených arabských emirátů," říká mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

"V nabídce naší cestovní kanceláře jsou pro uvedený říjnový víkend pobyty zejména v termálních lázních v Maďarsku a Slovinsku. Zájezdy ve zmíněném termínu si zaplatily desítky lidí," přidává se výkonný ředitel cestovní kanceláře Vítkovice Tours Libor Šugárek.

Enormní zájem Čechů o dovolenou přes volební prodloužený víkend potvrzuje také cestovní kancelář Čedok. "Nejčastějšími destinacemi jsou Paříž a Řím. Zájem je také o prodloužený víkend v Istanbulu," říká marketingový ředitel mateřské skupiny Odien Tomáš Brejcha s tím, že nabídky Čedoku ve zmíněných dnech využijí stovky Čechů.

Specialista na poznávací zájezdy, CK Geops, vyšle do zahraničí 228 lidí, což je podobný počet jako v uplynulých letech. "Pouze jedna paní z tohoto počtu řeší, kdy a jak odvolit," dodává Jana Brožová z Geopsu. Největší obsazenost je podle ní u zájezdů do Slovinska.

 

Právě se děje

Další zprávy