Američané jasně vedou v tendru na dostavbu Temelína

Zuzana Kubátová Kateřina Vokurková Tereza Šídlová, Zuzana Kubátová, Kateřina Vokurková
25. 3. 2013 16:48
Informaci zveřejnil Westinghouse, ČEZ oficiálně průběžné hodnocení nekomentuje
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Větší šanci získat zakázku na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín má americký Westinghouse. Vyplývá to z předběžného hodnocení nabídek, které učinil ČEZ a jež oznámil uchazečům, kteří pokračují ve veřejné zakázce.

Online deníku Aktuálně.cz tento výsledek hodnocení potvrdily zdroje blízké rusko-českému konsorciu MIR.1200, které je vedle Westinghousu druhým zájemcem o zakázku.

Informaci na odpolední tiskové konferenci potvrdil generální ředitel společnosti Westinghouse Danny Roderick.

"Naše společnost je v tuto chvíli první. Pro Westinghouse je velkou ctí, že se může účastnit tohoto procesu, který probíhá v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," uvedl Roderick při své návštěvě Prahy.

"Hodnocení potvrdilo, že naše technologie AP1000 je nejbezpečnější dostupná," dodal s tím, že cesta k Temelínu ještě není u konce. "Budeme dále pracovat na tom, abychom nabídli nejlepší cenu a nejvyšší bezpečnost," uvedl také generální ředitel americko-japonské společnosti, který byl prý v pondělí v české metropoli shodou okolností.

ČEZ oficiálně mlčí

Detaily z průběžného hodnocení či upřesnění aspektu, který společnosti Westinghouse zajistil vedení, Roderick neposkytl.

ČEZ průběžné výsledky sám nezveřejnil.

"Naše vedení je však jednoznačné," odmítá pochybnosti či různé interpretace hodnocení Roderick.

Podle neoficiálních informací jistota Westinghouse plyne z bodového ohodnocení. Oba uchazeči měli dostat k dispozici hodnocení obou nabídek a rozdíl je změřitelný získanými body.

Česko-ruský uchazeč, konsorcium MIR.1200 podle zdrojů Aktuálně.cz očekávalo, že Westinghouse vyjde z předběžného hodnocení lépe. Rozdíl v hodnocení nabídek je však nad očekávání veliký. Dle zdrojů blízkých konsorciu je tak málo pravděpodobné, že by se dal výsledek ještě zvrátit.

Konsorcium MIR.1200 prohru v mezičase podle oficiálního stanoviska vnímá jako příležitost nabídku vyjasnit. "Ve třech ze čtyř hodnocených kritérií jsme se umístili na prvním místě," tvrdí PR manažer konsorcia Aleš Pospíšil. "Je velmi pravděpodobné, že jde o nedorozumění, které se vyjasní a pochybnosti rozptýlíme," dodal s tím, že konsorcium zatím ztrácí hlavně v oblasti licencování a realizace.

Rusové jsou výsledkem předběžného hodnocení nabídek evidentně zaskočeni a podle prvních neoficiálních reakcí se s ním zřejmě nebudou ochotni smířit. 

"Naše nabídka byla lepší v parametru ceny i v parametru podmínek kontraktu. Překvapilo nás, že do hodnoty nabídek vůbec nebyla započítána lokalizace dodávek. A vůbec nechápeme, jak byla  hodnocena technická rizika obou nabídek. Pokud reaktor nabízený Westinghousem zatím nikde jinde nestojí, podle čeho se jejich technická rizika posuzovala," řekl deníku Aktuálně.cz bezprostředně po zjištění výsledku jeden ze spolupracovníků konsorcia MIR.1200.  

Energetický gigant ČEZ krátce poté, co Westinghouse avizoval tiskovou konferenci k tendru na dostavbu Temelína, informoval, že odeslal zprávu o předběžných výsledcích oběma účastníkům výběrového řízení. Kdo zakázku, která by se mohla pohybovat mezi 200 a 300 miliardami korun, opravdu získá, však bude jasné až za několik měsíců.

Třetí zájemce se odvolal

Podle mluvčího skupiny ČEZ Ladislava Kříže budou po předběžném vyhodnocení nabídek nyní následovat jednání s oběma uchazeči s cílem vylepšení nabídek ve všech jejich částech.

O dostavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín se uchází americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Dalšího zájemce, francouzskou Arevu, ČEZ v říjnu loňského roku z výběrového řízení vyřadil. Firma se proti rozhodnutí ohradila u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, minulý týden podala proti negativnímu stanovisku úřadu rozklad.

Skupina ČEZ plánuje dle dosavadního harmonogramu oznámit vítěze tendru ještě během letošního roku. Stavba obou bloků má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025, elektrárna by měla být v provozu 60 let.

 

Právě se děje

Další zprávy