Allianz budou povodně stát polovinu částky z roku 2002

ČTK ČTK
14. 6. 2013 10:48
Po pojišťovnách budou lidé a firmy požadovat přes osm miliard Kč za povodňové škody
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín - Záplavy ve střední Evropě vyjdou největší evropskou pojišťovnu Allianz předběžně na 350 milionů eur (8,9 miliardy Kč). O prvních odhadech dnes firma informovala na svém webu.

Záplavy v minulých dnech napáchaly miliardové škody v Německu, Česku i okolních zemích. Allianz odhaduje, že pojistníkům vyplatí celkem víc než půl miliardy eur.

Z této částky ale zhruba 150 milionů eur poskytne zajišťovnám, které by měly pomoci zátěž spojenou s největšími škodami zmírnit.

Odhad čistých ztrát je tak o víc než polovinu menší, než kolik Allianz zaplatila za povodně ve stejném regionu z roku 2002. Ty ji tehdy vyšly na zhruba 710 milionů eur (nyní asi 18,2 miliardy Kč).

Mnoho jiných pojišťoven ale očekává, že škody pro ně tentokrát budou větší. Zajišťovna Munich Re dnes oznámila, že jí potrvá možná i několik týdnů, než svůj odhad zveřejní.

Jenom v Německu by škody způsobené povodněmi mohly dosáhnout 12 miliard eur, přičemž pojišťovny by podle ratingové agentury Fitch mohly pokrýt až čtvrtinu této částky. V České republice pojišťovny podle středečních zpráv evidují 30 000 nahlášených pojistných událostí za téměř čtyři miliardy Kč. Podle odhadů ale tento objem naroste až na 8,8 miliardy Kč.

Velká voda však řádila i v Rakousku, Slovensku nebo v Maďarsku.

Prohlédněte si škody, které velká voda napáchala:

 

Právě se děje

Další zprávy