Albánské dobrodružství končí. ČEZ prodává svou divizi

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
17. 12. 2012 16:48
ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou distribuční divizi CEZ Shpërndarje
Foto: Reuters

Praha - Energetická společnost ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Případní uchazeči se mohou hlásit v lednu, uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Albánská divize je pro ČEZ ztrátová a firma má dlouhodobé spory s albánskými úřady.

Půlpánová uvedla, že Skupina ČEZ rozhodne o dalším postupu až poté, co se ozvou případní zájemci. Skupina také nadále vede jednání s albánskou stranou o vyřešení situace.

Ratingová agentura Moody´s na konci listopadu vypočítala, že okamžité stažení společnosti ČEZ z Albánie by energetické firmě přineslo ztrátu ve výši téměř 200 milionů eur (pět miliard korun).

Zároveň by ale stažení zamezilo dalším ztrátám české firmy, a ochránilo tak její budoucí příjmy, což zřejmě představitelé ČEZ nyní vyhodnotili jako nejlepší variantu.

Dlouhodobý problém

Situace v Albánii se vyostřila v půlce listopadu, kdy CEZ Shpërndarje odpojila od dodávek elektřiny tamní vodárny vlastněné převážně státem. Distribuční společnost tím chtěla přinutit zákazníky k uhrazení dluhů za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy získala 76 procent v tamní distribuční společnosti. Zbylých 24 procent vlastní albánský stát. Se zdejší investicí má potíže delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí. Albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

ČEZ během listopadu kvůli zmíněným problémům vznesl také žádost o náhradu škody za zmařenou investici ze záruky, kterou české společnosti poskytla Světová banka. Záruku si ČEZ vyjednal před vstupem na albánský trh jako prostředek ochrany investic v nekonsolidovaném podnikatelském prostředí.

Divize CEZ Shpërndarje je ztrátová, což se promítá i do hospodaření celé Skupiny ČEZ. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš nedávno uvedl, že nejpravděpodobnějším řešením situace bude odchod ČEZ z Albánie.

 

Právě se děje

Další zprávy