Airbus to vzdal, Evropa spílá USA za "cinknutý" tendr

Karel Toman
10. 3. 2010 16:44
Konsorcium EADS odstopilo od tendru za 55 miliard dolarů, byl prý ušitý pro Boeing
Rodí se nová legenda? Předchůdce tohoto Airbusu ve výzbroji NATO, Hercules C-130 se takovou legendou stal.
Rodí se nová legenda? Předchůdce tohoto Airbusu ve výzbroji NATO, Hercules C-130 se takovou legendou stal. | Foto: Reuters

Paříž/Washington - Pro evropské letectví to mohla být náramná zakázka. Místo ní je ale nyní mezi Evropou a USA létají ostrá slova.

Evropské konsorcium EADS dnes totiž odstoupilo od obřího tendru na dodávku 179 vzdušných tankerů za 55  miliard dolarů, který vypsala americká vláda.

"Nejlepší situace je ta s férovou soutěží. Myslím, že je škoda, že společnost v takové nejlepší soutěžní situaci nebyla," řekla francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Vítěz byl znám předem. Jmenuje se Boeing

Složitě tak opsala to, co si teď myslí většina Evropy: vítěz, který teď v „soutěži" zůstal sám, byl znám dopředu. Jmenuje se Boeing.

Právě Francie je z kritiků nejhlasitější.Francouzský prezident Nicolas Sarkozy už avizoval, že o věci bude jednat s Barackem Obamou při své plánované návštěvě Washingtonu.

EADS, které chtělo americké vládě nabídnout své Airbusy 330, šlo do soutěže spolu s americkým partnerem Northrop Grumman. Na základě kritérií tendru ale předem odstoupilo, protože podle nich nemohlo vyhrát.

"Zklamaný" je proto podle svých slov z průběhu soutěže také britský ministr obchodu Lord Mandelson. "Vzhledem k tomu, jak otevřený trh mají američtí výrobci v Evropě, je velkým zklamáním, když má Američany vedené evropské konsorcium pocit, že ani nemá cenu podat nabídku," řekl.

Zmanipulovaná je soutěž například i podle německého ministra ekonomiky Rainera Bruederleho, píší Financial Times.

Věc tak může skončit i mezinárodní arbitráží nebo protiopatřením ze strany Evropy. „Může to mít velmi vážné následky. Vysílá to protekcionistický signál," řekly k soutěži zdroje blízké britské vládě pro Financial Times.

Boeing sobě, do třetice všeho dobrého

Podezření potvrzují i někteří američtí politici. "Tahle tzv. soutěž nebyla uspořádána ku prospěchu našich mužů a žen v uniformě. Byla uspořádána ku prospěchu Boeingu," řekl Richard Shelby, republikánský senátor z Alabamy, kde by případné vítězství EADS přineslo pracovní místa.

Pentagon ale protekci Boeingu popírá. "Rozhodnutí Northropu nemění náš závazek k severoatlantickým obranným vazbám. ... Nestanovujeme pravidla, abychom upřednostňovali jednu stranu před druhou, evropské nebo americké společnosti. Stanovujeme požadavky, které válečný stroj potřebuje a věříme, že řada společností je shledají dost lukrativními na to, aby podaly nabídku," sdělil ve svém prohlášení.

Pochyby o jeho férovosti provázejí tendr od samého začátku. Boeing ho poprvé vyhrál v roce 2004, později byl ale zrušen kvůli skandálu kolem zakázky. Byla vypsána nová soutěž, kterou Roku 2008 vyhrálo konsorcium Northrop-EADS. Boeing ale protestoval a soutěž byla vypsána znova. Teď v ní Boeing zůstal sám.

 

 

Právě se děje

Další zprávy