Česká ekonomika by rostla i bez intervence, tvrdí Klaus

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 11. 2014 17:45
"Považuji za nesmyslné, abychom i na další rok, kdy se opět předpokládá evidentně plusový ekonomický výsledek, měli stomiliardový deficit," říká Václav Klaus v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Intervenci České národní banky, která loni v listopadu oslabila českou měnu na úroveň 27 korun za euro, považuje bývalý prezident, premiér a ministr financí Václav Klaus za stejnou chybu jako před rokem.

Česká národní banka se snažila zabránit deflaci neboli poklesu cen. Podle Klause si ale případného zlevňování o desetiny procenta běžní spotřebitelé ani nevšimnou, natož aby kvůli němu měnili své chování.

Klaus patřil k hlasitým kritikům devalvace koruny už od loňského listopadu, kdy centrální banka zákrok ohlásila. "Žádnou hrůzu ze slova deflace nemám. Jednak proto, že u nás vznik deflace neočekávám, jednak proto, že by, i kdyby k ní došlo, žádný konec světa nenastal," uvedl například na jaře na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Česká ekonomika už podle něj začínala nabírat dech i bez změny kurzu měny, říká Klaus v rozhovoru, který ve středu poskytl online deníku Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: V pátek uplyne rok od měnové intervence. Jak ji s odstupem hodnotíte?

Václav Klaus: My jsme v institutu (Institutu Václava Klause - pozn. red.) názor nezměnili, považujeme to dnes za stejně chybnou věc jako před rokem. Argumenty zleva, zprava, shora, zdola jsme myslím už vyplýtvali a nasloucháno jim v žádném případě není. Nicméně bych chtěl konstatovat jednu docela půvabnou věc: Možná jste si všimli, že tento týden vyšla zpráva, že z hlediska kupní síly našich mezd se Česká republika sesunula na 26. místo v Evropě. A je jasné, že do značné míry se toto mohlo stát i díky této svévolné devalvaci české koruny.

A.cz: Co podle vás přispělo k oživení českého trhu, pokud ne intervence ČNB?

Ekonomika už postupně sama začínala nabírat dech a v jistou chvíli nám určitě pomohlo oživení v Německu.

A.cz: Už dříve jste řekl, že případný pokles cen by nebyl žádná tragédie. Znamená to, že současná deflace v osmi zemích EU není žádným nebezpečím?

Za prvé si myslím, že ji běžný spotřebitel ani nezaznamená. A že má cenová stagnace nějaký neskutečný význam nebo že pokles cen o nějaké desetiny procenta zásadním způsobem ovlivňuje chování spotřebitelů? Tomu já nevěřím.

A.cz: Očekáváte, že bude Česká národní banka v reakci na vývoj v EU dále oslabovat korunu, případně jinak zasahovat?

Co bude dělat, nevím. I když jsem většinu členů bankovní rady jmenoval já, tak už jim přestávám rozumět. A už nemám dál důvod o intervenci mluvit.

A.cz: Zpomalení, s nímž se česká ekonomika dlouho potýkala, jste označil za nerůst. Když proti němu neměla zasahovat centrální banka, co mělo udělat například ministerstvo financí? Co byste udělal, kdybyste jím byl?

Já se musím bránit tomu, co bych měl dneska dělat jako ministr financí, tyto ambice skutečně nemám. Ale určitě bych hledal řešení na výdajové stránce rozpočtu, nikoliv na straně příjmů. Považuji za nesmyslné, abychom i na další rok, kdy se opět předpokládá evidentně plusový ekonomický výsledek, měli stomiliardový deficit. To je pro mne naprosto nepředvídatelné, nepochopitelné a nevím, jaká další adjektiva. Není to ničím ospravedlnitelné a je to veliká chyba. Že se státní rozpočet stává dnes trochu méně napjatým, je dané jen tím, že se trochu vylepšil ekonomický růst, ale žádný řez do výdajové stránky rozpočtu u nás proveden nebyl. To jsou věci, které já považuji za imperativ, za samozřejmost.

 

Právě se děje

Další zprávy