Češi loni spotřebovali více elektřiny, spočítal ERÚ. Výroba byla ale nejnižší od roku 2009

ČTK ČTK
6. 4. 2016 14:47
Podle dat Energetického regulačního úřadu činila v roce 2015 tuzemská spotřeba elektřiny 58,16 terawatthodin (TWh). Hrubá výroba elektřiny, do které se započítává i elektřina spotřebovaná při výrobě, dosáhla pouze 83,89 TWh. Výroba elektřiny klesla hlavně kvůli neplánovaným odstávkám jaderných elektráren.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi v loňském roce spotřebovali meziročně o 1,8 procenta více elektřiny, výroba zejména kvůli neplánovaným odstávkám jaderných elektráren naopak o 2,5 procenta klesla. ČTK to zjistila z aktuálních dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Podle nich činila v roce 2015 tuzemská spotřeba elektřiny 58,16 terawatthodin (TWh). Hrubá výroba elektřiny, do které se započítává i elektřina spotřebovaná při výrobě, dosáhla pouze 83,89 TWh, což je nejnižší hodnota od roku 2009.

"Čísla ERÚ ale nejsou velkým překvapením, již dříve jsme totiž měli k dispozici čísla největší české energetické společnosti ČEZ, která oznámila meziroční pokles výroby elektřiny v roce 2015 o tři procenta zejména z příčin spojených s odstávkou většiny bloků Jaderné elektrárny Dukovany," řekl dnes ČTK energetický analytik Petr Hlinomaz.

V dukovanské elektrárně vyráběl loni od poloviny září do konce prosince proud pouze jeden ze čtyř bloků. Důvodem byla kontrola několika tisíc svarů, která musela být opětovně provedena. Při prověrce dokumentace byly totiž nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Dukovany tak loni dodaly do sítě nejméně proudu za posledních 17 let.

Nejvíc elektřiny je z uhlí

Růst spotřeby byl podle Hlinomaze naopak způsoben především chladnější a méně suchou zimou v roce 2015 proti roku 2014 a růstem tuzemského HDP. Podle dat Českého statistického úřadu rostla loni česká ekonomika o 4,3 procenta. "Naopak menší vliv by se asi dal připisovat poklesu cen elektřiny. Ten byl sice opět velmi výrazný na velkoobchodním trhu, ale ceny elektřiny pro konečné zákazníky velký pokles nezaznamenaly," dodal.

Vliv růstu HDP na spotřebu elektřiny potvrdil i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. "Přestože se některým velmi vyspělým zemím, jako je Německo, již daří snižovat spotřebu elektřiny i při růstu ekonomiky, v ČR se vzájemná provázanost růstu HDP a spotřeby elektřiny ještě projevuje, i když už ne tak přímočaře, jak tomu bylo dříve. To je podle mě hlavním důvodem nárůstu spotřeby," řekl dnes ČTK. Dodal, že pokud se české ekonomice bude podobně dařit i v letošním roce, očekává podobný vývoj.

Na výrobě elektřiny se loni tradičně nejvíce podílely uhelné elektrárny, k hrubé produkci elektřiny přispěly 44,82 TWh, což je o 0,9 procenta více než v roce 2014. Proti předloňsku mírně vzrostla i výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, a to z 2,12 TWh v roce 2014 na 2,26 TWh v loňském roce. Naopak jaderné elektrárny Temelín a Dukovany dodaly podle ERÚ do sítě 26,84 TWh elektřiny, o 11,5 procenta meziročně méně. Klesl i čistý vývoz elektřiny, a to z 16,3 TWh na 12,5 TWh.

V nadcházejících letech a desetiletích má spotřeba elektřiny v Česku růst. V optimalizovaném scénáři Státní energetické koncepce počítá ministerstvo průmyslu pro rok 2020 s čistou spotřebou ve výši 62,08 TWh, pro rok 2040 dokonce s 74,07 TWh. Hrubá výroba se má pohybovat kolem 90 TWh za rok. Změnit se ale má struktura produkce. Podle nejreálnějšího scénáře koncepce má od druhé poloviny dvacátých let 21. století pocházet nejvíce elektřiny namísto z uhlí z jaderných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy