Ceny v Česku opět rostou. Statistici hlásí nejvyšší inflaci od loňského června

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 12. 2. 2016 9:53
Ceny zboží a služeb se v lednu meziročně zvýšily o 0,6 procenta. Toto číslo je nejvyšší za sedm měsíců, během podzimu se inflace držela jen těsně nad nulou. Nahoru šly ceny potravin, hlavně zeleniny. Zlevňování pohonných hmot naopak zmírňuje.
Foto: Thinkstock

Praha - Spotřebitelské ceny se na začátku roku vrátily k růstu. V lednu se meziročně zvýšily o 0,6 procenta, což je nejvyšší tempo inflace od loňského června, kdy ceny rostly o 0,8 procenta.

O 0,6 procenta rostly ceny i ve srovnání s prosincem. Ukazují to páteční data Českého statistického úřadu.

Zdražování se v lednu dotklo hlavně potravin. Zelenina meziročně stála o 15,7 procenta více, kvůli špatné loňské úrodě, kterou způsobila letní sucha, rostou hlavně ceny zelí a brambor. Ovoce bylo oproti lednu 2014 o 2,6 procenta dražší. Vyšší byly i ceny běžného pečiva, a to o 2,5 procenta.

Větší část potravin stále zlevňovala, i zde se ale pokles cen postupně mírní. Mléko bylo meziročně levnější o 14,1 procenta, jogurty o 9,9 procenta, máslo o 7,8 procenta a vepřové maso o 4 procenta. Celkově byly ceny potravin v lednu o dvě procenta nižší.

Kromě některých potravin meziročně zdražil i alkohol (o 2,3 procenta) a tabák (o 6,4 procenta).

Zdražuje oblečení i dovolená

Pokud jde o bydlení, elektřina zdražilo o 1,2 procenta, čisté nájemné o 1,4 procenta, stočné o 3,3 procenta, teplo o procento a vodné o 0,5 procenta.

"Právě tyto položky totiž patří k nutným výdajům domácností. To znamená, že se jen velmi těžce omezuje jejich spotřeba, pokud to vůbec jde. Na rodinné rozpočty tak má výrazný dopad," dodává přitom analytik Home Creditu Michal Kozub.

Ceny dovolených s komplexními službami meziročně vzrostly o 6,9 procenta, obuv zdražila o 6,5 procenta a oděvy o 0,8 procenta. Pokles cen skončil i ve zdravotnictví, které bylo díky zrušení regulačních poplatků v celém loňském roce meziročně levnější. Teď v lednu bylo meziročně o 2,2 procenta dražší.

Lednová čísla zároveň ukazují, že tam, kde ceny stále klesají, zlevňování zmírňuje. Například pohonné hmoty sice stály ve srovnání s loňským rokem o 11 procent méně, pokles byl ale mírnější než během podzimu. Ropa a s ní ceny pohonných hmot totiž výrazně zlevňovaly už i loni v lednu - takže meziroční rozdíl přestává být tak propastný.

"Průměrná cena Naturalu 95 byla nejnižší od října 2009 a činila 28 korun za litr. Průměrná cena motorové nafty mírně překračovala 27 korun za litr, což je nejméně od prosince 2009," upřesňuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. "Nebýt ceny potravin a pohonných hmot, meziroční inflace by se nacházela poblíž 1,5 procenta," dodává analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Výraznější zdražování zatím nehrozí

Na podobné úrovni jako v lednu se bude inflace podle analytiků držet i v celé první polovině tohoto roku. "Zřejmě až v závěru roku by se mohla dostat nad jedno procento," předpokládá analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Připomíná, že cílem České národní banky je růst cen o dvě procenta.

"K dosažení inflačního cíle ČNB bude zbývat ještě hodně dlouhá cesta," předpokládá přitom ekonom ČSOB Petr Dufek. Jak připomíná Kozub, v rámci posledního roku je růst cen o 0,6 procenta sice hodně, v dlouhodobém měřítku jde ale o prakticky zanedbatelné číslo.

"Čekáme, že inflace v ČR až do září setrvá pod jedním procentem a v závěru roku vzroste na 1,8 procenta. Tato prognóza však předpokládá růst ceny ropy k 50 dolarů za barel," doplňuje Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy