Ceny ropy opět klesají, kvůli zprávám z USA

ČTK ČTK
26. 12. 2014 17:30
Severomořská ropa Brent se prodávala za 60 dolarů za barel.
Foto: Reuters

Londýn / New York  - Světové ceny ropy dnes neudržely počáteční nárůst a mírně klesly. Trhy tak reagovaly především na zprávu o převisu nabídky suroviny ve Spojených státech, což předčilo obavy z poklesu těžby v Libyi.

Severomořská ropa Brent se kolem šestnácté hodiny středoevropského času prodávala za 60 dolarů za barel, což byl pokles o více než 20 centů.

Americká lehká ropa WTI ztrácela 18 centů na 55,64 USD za barel. Objem obchodů byl slabý, protože v mnoha zemích světa je kvůli vánočním svátkům volno.

Cenám ropy dnes k růstu nejdříve pomáhaly nepokoje v Libyi. Ve čtvrtek totiž raketa zasáhla zásobník ve východolibyjském terminálu As-Sidr, o který svádějí tuhé boje ozbrojené milice napojené na soupeřící vlády v Libyi.

Libyjská státní ropná společnost také ve čtvrtek oznámila, že boje snížily tamní produkci ropy na 352 000 barelů denně, což je asi polovina oproti průměrné listopadové produkci.

Obavy z klesající produkce libyjské ropy ale později převážila středeční zpráva amerického ministerstva energetiky, podle které zásoby ropy v USA stouply minulý týden na historicky nejvyšší úroveň za prosinec. Analytici přitom čekali jejich pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy