Nemovitostí k prodeji v Česku přibývá. V některých městech začaly byty zlevňovat

ČTK ČTK
12. 7. 2022 12:20
Ceny bytů v Česku v letošním 2. čtvrtletí meziročně stouply o 13 až 27 procent, ale například v Brně a Hradci Králové za toto období mezikvartálně o jedno až dvě procenta klesly. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz. Zároveň stoupá množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji a podle statistik webu GarantovanyNajem.cz je jejich počet nejvyšší za osm let.
Další byt na prodej.
Další byt na prodej. | Foto: Ondřej Besperát

Při meziročním srovnání nejvíce zdražily byty v Ústí nad Labem, a to o 27 procent. V Olomouci a Českých Budějovicích byl meziroční růst cen 24 procent. Naopak nejméně zdražily byty v Praze a Brně, konkrétně o 13 a 15 procent.

"V meziročních statistikách se zatím zásadní změna trhu nepromítla, ve druhém čtvrtletí zdražily byty oproti stejnému období loni v průměru o 20 procent. Srovnáme-li však obě letošní čtvrtletí, tak už ceny bytů mezikvartálně stagnují nebo dokonce klesají," uvedl k aktuálnímu vývoji cen bytů jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

Za druhé čtvrtletí roku vychází podle statistik v Praze metr čtvereční plochy na 128 tisíc korun, což je proti prvnímu čtvrtletí nárůst o procento. Naopak v Brně cena o procento klesla a metr čtvereční stojí zhruba 102 500 korun.

V Hradci Králové se cena snížila o dvě procenta na 81 462 korun za metr čtvereční. "Je přitom možné, že data za třetí čtvrtletí ukáží mezikvartální pokles cen v řádu procent. Nemyslím si však, že by se domácnosti měly bát trvalého znehodnocení jejich nemovitostí. Iniciativu na trhu převezmou na chvilku pravděpodobně developeři, jejichž pobídkové akce už začínáme sledovat," uvedl k předpokládanému vývoji trhu Kunz.

Ceny nemovitostí začínají stagnovat i podle dat z portálu Realitymix.cz. V Praze v červenci klesla průměrná meziměsíční cena za metr čtvereční o 0,9 procenta, v Brně o dvě procenta a v Liberci a Plzni o více než čtyři procenta, tvrdí portál.

Společnost GarantovanyNajem.cz dodává, že také přibývá nemovitostí k prodeji. Nabídka v Brně se za uplynulých osm měsíců zvýšila o 86 procent a v Praze o 16 procent.

"Rychlost, s jakou přibývají byty na prodej, je nevídaná. Zdaleka však nedosahuje vrcholu z roku 2014, kdy bylo v Praze k dispozici 13 tisíc bytů na prodej. Očekáváme, že během následujících měsíců bude nemovitostí na prodej ještě přibývat," odhaduje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Prodej nemovitosti zabere podle webu delší dobu, a to od tří do šesti měsíců. "Majitelé, kteří chtějí nemovitost prodat rychle, jsou často nuceni jít s cenou skokově dolů. Klidně o pět set tisíc až milion korun. Ochota zlevňovat je nyní opravdu velká," konstatoval Mejzlík.

 

Právě se děje

Další zprávy