Cena benzinu v Česku opět klesla, ale zlevňování podle analytiků končí

ČTK ČTK
12. 11. 2015 10:30
Průměrná cena benzinu Natural 95 proti minulé středě klesla o pět haléřů na 29,59 koruny za litr, u nafty se snížila o haléř na 28,91 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS. Podle analytiků však zlevňování končí, důvodem je mimo jiné oslabující koruna vůči dolaru. Ceny u českých benzinových pump klesají od poloviny července.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Benzin v České republice v týdnu opět zlevnil, i když jen mírně. Průměrná cena benzinu Natural 95 proti minulé středě klesla o pět haléřů na 29,59 koruny za litr. Cena nafty stagnovala - klesla o haléř na 28,91 koruny za litr. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.

Od začátku letních prázdnin cena benzinu i nafty klesala a dostala se až na nejnižší hodnoty od prvního čtvrtletí roku 2010. Podle analytiků však tento trend končí, důvodem je mimo jiné oslabující česká koruna.

"Očekávám, že ceny pohonných hmot budou v nadcházejících týdnech stagnovat. Pro další snižování cen sice hovoří pokles marží čerpacích stanic, na druhé straně od poloviny října oslabuje koruna vůči americkému dolaru, což zdražuje cenu ropy," řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se podle něj do konce letošního roku bude lehce pod 30 korunami za litr, za naftu by měli řidiči zaplatit zhruba 29,50 koruny.

"Do konce roku očekávám setrvání cen pohonných hmot na současné nízké úrovni," uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Připustil, že benzin a nafta mohou především kvůli koruně i mírně zdražit. "Slabá koruna zdražuje pro české motoristy pohonné hmoty. A za poslední měsíc oslabila koruna vůči dolaru z 24 na 25,2 korun," podotkl.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz doplnil, že nadcházející zima znamená přechod na zimní naftu, jejíž výroba je o něco dražší než u letní varianty. "V cenách u stojanů se to obvykle okamžitě neprojeví, ale prodejci s tím mohou určitou měrou kalkulovat marže a nespěchat s nějakými cenovými poklesy," řekl. Případný pokles cen by se proto podle něj týkal spíše benzinu. "Nějaký velký pokles bych ale nečekal," dodal.

Tomčiak upozornil, že ceny pohonných hmot v Česku jsou stále v porovnání s ostatními státy Evropské unie relativně nízké. Podle dat Colossea je například benzin z okolních zemí levnější pouze v Polsku, kde vyjde v přepočtu na 27,74 koruny za litr. Na Slovensku a v Rakousku je jeho cena vyšší než 30 korun, v Německu vychází v průměru na 35,49 koruny.

Nejvyšší cena benzinu v rámci Česka dál zůstává v Praze. Řidiči zaplatí v metropoli za Natural v průměru 30,38 koruny za litr. Přes 30 korun za něj dají i motoristé v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Naopak nejlevněji benzin natankují lidé v Libereckém kraji, a to v průměru za 29,08 koruny za litr.

Nejdražší diesel prodávají čerpací stanice v Jihomoravském kraji, kde litr nabízejí v průměru za 29,71 koruny. V Praze je nafta jen o haléř levnější. Nejméně, v průměru 28,38 koruny, stojí litr dieselu v Ústeckém kraji.

Ceny u českých benzinových pump klesají od poloviny července, kdy se cena Naturalu 95 podle celostátního průměru pohybovala nad 33 korunami za litr, u nafrty nad 32 korunami.

 

Právě se děje

Další zprávy