Cena benzinu klesla pod 31 korun za litr. Na rozdíl od nafty by měl dál zlevňovat

ČTK ČTK
1. 10. 2015 10:39
Benzin Naturalu 95 se v Česku prodává v průměru za 30,96 koruny za litr, naftu tankují řidiči v průměru za 29,48 koruny. Ukazují to nová čísla společnosti CCS. Ceny se drží hluboko pod úrovní loňského podzimu. Analytik očekává, že v nejbližším týdnu by měla cena nafty začít stagnovat. Naopak benzin by mohl opět mírně zlevnit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Pohonné hmoty v České republice od minulého týdne opět zlevnily. Průměrná cena Naturalu 95 se dostala pod hranici 31 korun za litr, prodává se za 30,96 koruny. Litr nafty tankují řidiči v průměru za 29,48 koruny, což je o devět haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak očekává, že v nejbližším týdnu by měla cena nafty začít stagnovat. "Naopak benzin by mohl opět mírně zlevnit. Rozdíl mezi cenou benzinu a nafty se bude postupně zmenšovat," řekl.

Generální ředitel CCS Jan Polívka doplnil, že ceny u českých pump se drží hluboko pod úrovní loňského podzimu. "Loni motoristům v tomto období nebylo zdaleka tak veselo. Lidé tehdy platili za litr benzinu v průměru téměř o šest a za naftu o sedm korun více než letos," připomněl.

Benzin zůstává nejdražší v Praze, kde stojí průměrně 31,75 koruny za litr. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce v Jihomoravském kraji, a to v průměru 30,26 koruny za litr. Na Vysočině je nafta jen o haléř levnější, přes třicetikorunovou hranici se pak cena nafty dostala ještě v Praze.

Nejlevnější benzin nabízejí čerpací stanice v Ústeckém kraji, stojí tam průměrně 30,59 koruny za litr. Cena nafty se v Královéhradeckém kraji dostala dokonce těsně pod 29 korun, prodává se tam za průměrných 28,99 koruny.

Benzin od počátku srpna, kdy stál litr Naturalu 95 ještě v průměru víc než 33 korun, zlevňoval týdně často o několik desítek haléřů. Podobně klesala i cena nafty, za kterou se ještě v polovině července platilo průměrně víc než 32 korun za litr. Vývoj cen pohonných hmot v Česku je podle analytiků dán zlevňováním ropy na světových trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy