Bývalý šéf Letiště Praha dostal obří odměnu, dokumenty chybí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 11. 6. 2015 19:13
Bývalé vedení si za převod státního podniku na akciovou společnost vyplatilo skoro 200 milionů korun. Současné vedení podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.
Miroslav Dvořák
Miroslav Dvořák | Foto: Karel Toman

Praha - Bývalé nejvyšší vedení Letiště Praha si za převod státního podniku na akciovou společnost vyplatilo téměř 200 milionů korun, z toho přes 150 milionů čistého získal bývalý šéf Miroslav Dvořák. Napsala to čtvrteční Mladá fronta Dnes.

Ministr dopravy Dan Ťok ve čtvrtek v tiskové zprávě oznámil, že chce prověřit, na jakém základě si bývalé vedení společnosti Letiště Praha vyplatilo odměny ve výši téměř 200 milionů korun.

"Informace médií o vyplacené odměně ve výši 197 milionů korun bývalému vedení Letiště Praha považuji za alarmující a dokazující používání netransparentních metod v nedávné minulosti," uvedl Ťok.

K výplatě odměn totiž chybí kompletní dokumentace. Vedení letiště proto podalo kvůli odměnám trestní oznámení.

"Zjistili jsme, že v roce 2008 se objevil závazek na platbu managementu a později došlo k jeho výplatě,“ řekl Mladé frontě Dnes Jakub Puchalský, mluvčí Českého Aeroholdingu, pod nějž spadá i Letiště Praha. Dvořák odměny nekomentoval. "O trestním oznámení se dozvídám od vás, nic o něm nevím," řekl listu.

Ve výroční zprávě z toho roku je pak podle deníku uvedeno, že jde o závazek platby navázaný na splnění transformace státního podniku na akciovou společnost a její privatizaci.

Letiště ale nemá potřebné dokumenty, ze kterých by bylo jasné, na jakém základě byly peníze vyplaceny. "Nejsou tu kompletní smlouvy, které by ukazovaly, že k výplatě má dojít," uvedl Puchalský s tím, že firma proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Bývalému vedení podle deníku odešlo v minulých letech 197 milionů korun formou mimořádné odměny. Přes 150 milionů údajně získal Dvořák, kterého si na letiště v roce 2007 přivedl tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček. Dvořák předtím působil jako jeho privátní bankéř.

 

Právě se děje

Další zprávy