Bývalý provozovatel Lázní Lipová dluží ČSOB miliony

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 1. 2015 16:40
Banka podala návrh na insolvenční řízení, krajský soud ho dnes zahájil. Provozovatel ručí bance jedním z lázeňských domů.
Lázně Dolní Lipová
Lázně Dolní Lipová | Foto: Wikimedia Commons, Gorics

Praha – Bývalý provozovatel Lázní Dolní Lipová na Jesenicku, společnost Schroth, čelí novému insolvenčnímu řízení. Návrh na jeho zahájení podala ČSOB. Banka firmě v roce 2012 půjčila sedm milionů korun a nyní, po započtení úroků z prodlení, eviduje dluh převyšující 8,2 milionu korun.

Krajský soud v Ostravě tak dnes zahájil insolvenční řízení a vyzval další věřitele, aby se do něj přihlásili. Online deník Aktuálně.cz to zjistil z insolvenčního rejstříku. Z přihlášené pohledávky vyplývá, že sedmimilionový úvěr má ČSOB zajištěný kromě jiného i budovou lázní na adrese Lipová-lázně 169, kde se podle obecního webu nachází lázeňský dům Moravanka.

Lázně v Lipové, které se specializovaly na kožní nemoci, obezitu či problémy horních cest dýchacích, ukončily provoz kvůli neudržitelné ekonomické situaci v polovině října roku 2013 po 184 letech svého fungování. Kvůli dlužným mzdám podali na společnost Schroth návrh na insolvenci už loni na jaře bývalí zaměstnanci. Soud však tehdy návrh odmítl, když se podle něj navrhovatelům insolvence nepodařilo prokázat úpadek.

 

Právě se děje

Další zprávy