Bydlení v roce 2023: Pokles cen ano, ale jen mírný. Developeři útlum zájmu "vyčekají"

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
28. 12. 2022 18:58
Rok 2023 může na realitní trh v Česku přinést jev dlouho nevídaný - zlevňování některých nemovitostí. Postarat se o to mohou pro řadu lidí nedostupné hypotéky, a tedy i menší zájem o pořízení vlastního bydlení. Pokles cen však rozhodně nebude plošný ani výrazný. Developeři budou chtít útlum zájmu spíše v tichosti přečkat, popisují pro Aktuálně odborníci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Mnoha Čechům se letos kvůli drahým hypotékám rozplynul sen o vlastním bydlení. Úroková sazba totiž stále roste. V listopadu se u nově poskytnutých hypoték vyšplhala na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta, a patří tak k nejvyšším za dvacet let. Ještě v lednu přitom úroková sazba činila 3,4 procenta.

Banky a stavební spořitelny poskytly minulý měsíc hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun. Oproti říjnu je to sice více, pro hypoteční trh to ale podle expertů žádné pozitivní signály neznamená. Listopad totiž bývá silným měsícem pravidelně. "Na malá prodejní čísla si budeme muset na nějaký čas zvyknout. Podobná situace jako nyní bude trvat minimálně celý příští rok," míní manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Špatně dostupné hypotéky ale mohou na trhu způsobit dlouho nevídaný jev - tedy určité zlevnění nemovitostí. Někteří zájemci o vlastní bydlení by se v takovém případě mohli s vyššími úrokovými sazbami hypoték přece jen smířit a o úvěr na bydlení nakonec zažádat - právě kvůli výhodnějším cenám.

Analytici takovou variantu připouštějí, jsou ovšem skeptičtí k tomu, že by se k takovému kroku odhodlal výraznější počet domácností. "Myslím, že pokles cen bytů nebude tak velký, aby výrazněji ovlivnil rozhodování těch domácností, které si koupi dnes nemohou dovolit," míní ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. "Stěžejní je výše úrokových sazeb a tam v příštím roce nelze čekat nějaké významné poklesy. Domácnosti se navíc potýkají s bezprecedentním poklesem reálných příjmů, což pořízení vlastního bydlení dále ztěžuje," vysvětluje.

Zlom v úrokových sazbách experti očekávají až v druhé polovině roku. Ředitel společnosti Hyponamíru Miroslav Majer odhaduje, že rok 2023 se může uzavírat s úrokovou sazbou lehce pod pět procent.

Stále drahá Praha

Na výraznější pokles cen bytů a domů, zejména těch nových, mohou zapomenout především obyvatelé Prahy a středních Čech. Ekonom Banky Creditas Petr Dufek se domnívá, že zlevňovat se bude hlavně ve slabších regionech Česka, které investoři objevili teprve nedávno. Například v Ústeckém kraji.

Také z údajů developerů Skanska, Trigema a Central Group vyplývá, že ceny nových bytů v hlavním městě i v letošním třetím čtvrtletí nadále rostly, a to navzdory ochlazení poptávky. Průměrná prodejní cena dosáhla 147 884 korun za metr čtvereční, nabídková 154 181 korun za metr čtvereční. To je meziročně o 17 procent, respektive o 12 procent více. Podle developerů se ceny nových bytů v blízké době pravděpodobně ustálí kolem 145 až 150 tisíc korun za metr čtvereční.

Zájem o koupi nemovitosti v hlavním městě přitom opadává už od konce loňského roku. Ještě ve druhém loňském čtvrtletí se prodalo 2650 bytů, ve stejném období o rok později ale počet spadl na 950 bytů. Ve třetím čtvrtletí pak našlo nového majitele jen 550 novostaveb. Po loňském rekordním roce tak podle developerů spadla letošní poptávka na trhu nových bytů na minimum.

Starší byty a chalupy k mání

Pokles cen bez ohledu na region naopak experti připouštějí u starších nemovitostí a také těch rekreačních, tedy chat a chalup, které zažívaly obrovský boom v pandemii v době lockdownů.

"Zatím pozorujeme, že by mohlo dojít k určitým změnám v nabídce rekreačních nemovitostí, po kterých byla během pandemie extrémní poptávka. Nyní je opět možné cestovat, takže se dá čekat, že část majitelů bude chtít své chaty nebo chalupy prodat," popisuje ředitel realitní společnosti Remax Jan Hrubý. Dále realitní společnost pozoruje pokles cen hlavně u starších panelákových bytů. 

Nové a starší byty se často liší zejména v energetické náročnosti. Ty starší jsou energeticky na provoz mnohdy až dvojnásobně dražší než nové byty, které se nyní většinou staví jako energeticky velmi úsporné.

Dá se ale očekávat, že u novostaveb developeři nebudou příliš ochotni jít s cenami dolů. Klienty se spíš budou snažit nalákat na různé akce typu kuchyňská linka zdarma nebo zvýhodněné financování. "Aktuální nepříznivé období zkusí 'vyčekat', než aby se podbízeli zákazníkům výraznými slevami," potvrzuje ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. 

Podobně budou podle Hradila uvažovat i fyzické osoby, které zvažují prodej nemovitosti. "Každý vnímá, že pro takový krok není právě ideální doba, a kdo vyloženě nespěchá, raději prodej odloží," dodává.

K výraznějšímu zlevnění by navíc byla nutná skutečně hluboká krize, která se ale podle analytika Poura s ohledem na zastropování energií příští rok konat nebude. V základním scénáři, který počítá "jen" s recesí na přelomu let 2022 a 2023 očekává pokles průměrných cen bytů jen okolo pěti procent.

"Bez spouštěče v podobě krize bublina na trhu nemovitostí nesplaskne náhle, ale bude docházet k jejímu postupnému vyfukování, jaké pozorujeme už nyní," odhaduje Pour.

 

Právě se děje

Další zprávy