Za vodu dáváme stále více, i když jsme spotřebu omezili

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
4. 5. 2012 15:47
Vodné i stočné loni zdražily o korunu. Spotřeba vody na osobu činila 88,9 litru
Ceny vodného a stočného stouply v Královéhradeckém kraji během čtyř let až o 40%.
Ceny vodného a stočného stouply v Královéhradeckém kraji během čtyř let až o 40%. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Češi spotřebovávají stále méně vody. Přesto za množství, které odebrali, loni platili více než v roce 2010. Vyplývá to z údajů o vodovodech a kanalizacích, které v pátek vydal Český statistický úřad (ČSÚ).

Zatímco objem fakturované vody meziročně klesl o 1,3 procenta na 486 milionů metrů krychlových, výběr vodného a stočného vzrostl o více než pět procent. Celkem pak činil 28,6 miliardy korun.

Průměrná cena pitné vody se v minulém roce zvýšila z 29,1 Kč na 30,8 Kč za metr krychlový, stočné zdražilo z 26,3 Kč na 27,9 Kč. "Všechny ceny jsou uvedené bez DPH," uvádí ČSÚ s tím, že například na stočném vybraly loni vodárenské společnosti 13,6 miliardy korun.

Spotřeba klesla o třetinu

V průměrné domácnosti spotřeboval každý člen 88,6 litru denně - tedy zhruba o litr méně než loni. O třetinu větší spotřeba, než je celorepublikový průměr, byla typická pro Pražáky. V hlavním městě připadlo denně na osobu 105,2 litru. Nejméně vody napustily domácnosti ve Zlínském kraji a v kraji Vysočina.

Celkový pokles se týkal také spotřeby vody ve firmách a na úřadech, stejně tak v zemědělských a průmyslových podnicích.

Vodou Češi šetří už od devadesátých let, kdy komodita začala skokově zdražovat. Za posledních dvacet let se spotřeba omezila o více než třetinu. Plýtvání zabraňují například úsporné vodovodní baterie a pračky, stejně tak došlo ke zdokonalení technologií ve výrobě.


 

Právě se děje

Další zprávy