Krize stavebnictví trvá, naděje na zlepšení je malá

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 9. 2011 9:10
Stavebnictví v červenci pokleslo za rok o 11,1 procenta, staví se méně bytů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Praha - Výhled na možné zlepšení situace, ale jen velmi nejistý, nabízí stavebníkům aktuální čísla Českého statistického úřadu o vývoji stavebnictví v červenci.

Současná situace není nijak růžová, zatímco průmysl se z krizových hodnot dostává už téměř rok, stavebnictví stále klesá - důsledky krize na tento obor dopadly se zpožděním.

Pokles vykázala stavební výroba i v červenci. Meziročně se reálně snížila o 11,1 procenta, meziměsíčně klesla o 1,6 procenta.

Neklesala jen produkce pozemního stavitelství (pokles o 6,4 procenta), ale také inženýrského stavitelství (o 19,9 procenta). Ve srovnání s předkrizovým rokem 2008 bylo stavebnictví o 17,6 slabší.

Drobnou naději by stavebníkům do budoucna mohl dát rostoucí počet vydaných stavebních povolení. Těch podle statistiků meziročně 5,5 procenta přibylo. Orientační hodnota těchto plánovaných staveb ale klesla - ve srovnání s loňským rokem o 25,1 procenta.

Nové byty v Česku přibývají stále pomaleji. Počet těch, které se v červenci začaly stavět meziročně klesl o 6,2 procenta.

"V bytových domech vzrostl počet zahájených bytů o 30,8 procenta, ale tento nárůst byl způsoben velmi nízkou srovnávací základnou minulého roku, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o téměř 90 procent," upozornil ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy