Jak zajistit chalupu, kterou navštívíte až na jaře

Andrea Berniová
24. 8. 2012 9:27
Všechno vypněte a ukliďte, jídlo si odvezte a zavřete i okenice
Chalupu před zimou zajistěte
Chalupu před zimou zajistěte | Foto: Jan Langer

Léto a také prázdniny pomalu končí, rána i večery jsou stále chladnější a podzim je za měsíc tady. Pokud jste alespoň část léta strávili na chatě, mohli jste si užívat klidu a přírody daleko od práce a od rušných měst. Jestli chalupu využíváte jen na prázdniny, případně na jaře, zatímco od podzimu na ni už nejezdíte, je potřeba před odjezdem učinit několik opatření. Jen tak zajistíte, abyste chalupu za necelý rok našli ve stejném stavu, v jakém ji opouštíte.

Vypněte vodu, plyn i elektřinu

Nezapomeňte zavřít vodu, jinak vás při příštím příjezdu na chalupu může nepříjemně překvapit promáčená a zničená podlaha, mokré stěny a plíseň. Pokud používáte k vaření plyn, uzavřete jeho přívod. Ujistěte se, že jsou všechny elektrické spotřebiče vypnuté a vytažené ze zásuvek. Je-li to možné, raději elektřinu těsně před odjezdem vypněte úplně.

Co ještě udělat?

Pokud jste si v chladnějších dnech přitápěli v krbových kamnech, vyčistěte je a zbavte popela. Zbylou zásobu dřeva skryjte před deštěm, můžete ji alespoň přikrýt plachtou. Pečlivě zavřete všechna okna, a pokud máte okenice, určitě zavřete i je. Posekejte zahradu a ukliďte zahradní techniku i nářadí. Schovejte také zahradní nábytek. Pokud máte děti, které si obvykle hrají na zahradě chalupy, ukliďte všechny hračky, houpačky či míče. Můžete vypustit a uklidit nadzemní bazén. Nezapomeňte z chalupy odvézt veškeré potraviny. Jinak byste se za rok mohli divit, co z nich vzniklo. Umyjte také veškeré nádobí. Před odjezdem hlavně pečlivě zamkněte - dveře chalupy či garáže, ale i branku nebo vrata. Určitě raději nenechávejte na chalupě nic cenného.

 

Právě se děje

Další zprávy